31 dec A cékla 5 jótékony hatása
A cékla lenyűgöző tápértékével emelkedik ki a sorból, így érdemes megismerni, miért is olyan érdekes ez az élénk színű gyökérzöldség.
A céklának alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor magas az értékes vitamin- és ásványi anyag tartalma. Valójában szinte az összes vitaminból és ásványi anyagból tartalmaznak egy keveset, amire a szervezetnek szüksége van.
Íme egy áttekintés a 100 gramm adag főtt céklában található tápanyagokról
Kalória: 44 kcal
Fehérje: 1,7 gramm
Zsír: 0,2 gramm
Szénhidrát: 10 gramm
Rost: 2 gramm
Folsav: a napi érték 20%-a.
Mangán: az ajánlott napi érték 14%-a
Réz: a napi adag 8%-a
Kálium: A napi érték 7%-a
Magnézium: 6%-a napi értéknek
C-vitamin: a napi referenciaérték 4%-a
B6-vitamin: a napi referenciaérték DV 4%-a
Vas: a napi referenciaérték 4%-a
1. Segíthet kordában tartani a vérnyomást
A cékláról alapos vizsgálatok következtében kiderült, hogy képes csökkenteni a magas vérnyomást, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, sőt egyes tanulmányok szerint a céklalé jelentősen csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintjét. Ezek a vérnyomáscsökkentő hatások valószínűleg a gyökérzöldségben lévő magas nitrátkoncentrációnak köszönhetőek. A szervezetben az étkezési nitrátok nitrogén-oxiddá alakulnak át, melynek molekulája tágítja az ereket, ezzel a vérnyomás szintjének csökkenését eredményezve
2. Javíthatja a sportteljesítményt
Számos tanulmány szerint az étkezési nitrátok, például a céklában találhatóak, fokozhatják a sportteljesítményt. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a nitrátok a fizikai teljesítményt a mitokondriumok hatékonyságának javításával befolyásolják, amelyek a sejtek energiatermeléséért felelősek. Egyes elemzések szerint a céklalé fokozhatja az állóképességet azáltal, hogy növeli a kimerülésig eltelt időt, például kerékpárosoknál 20%-kal növelheti az oxigénfelhasználást.
3. Segíthet leküzdeni a gyulladást
A cékla bétaalin nevű pigmenteket tartalmaz, amelyek számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek Ez az egészségre nézve több szempontból is előnyös lehet, mivel a krónikus gyulladást.
4. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét
A cékla jó rostforrásnak számít, ugyanis 100 gramm elfogyasztásával 2 g rostot juttatunk be a szervezetünkbe. Ez elősegítheti az emésztés egészségét, megelőzheti az olyan emésztési panaszokat, mint a székrekedés, a gyulladásos bélbetegség. A rostok az emésztésen épségben átkerülve eljutnak a vastagbélbe, ahol táplálják a barátságos bélbaktériumokat, és javítják a széklet szerkezetét. A rostok összefüggésbe hozhatók még a krónikus betegségekkel, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével. kockázatával.
5. Segítheti az agy egészségét
A szellemi és kognitív funkciók természetes módon csökkennek az életkor előre haladtával, ami növelheti a neurodegeneratív rendellenességek, például a demencia kockázatát. A céklában található nitrátok javíthatják az agyműködést azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását és ezáltal fokozzák az agy vérellátását. Különösen a cékla javítja a véráramlást az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb szintű gondolkodással, például a döntéshozatallal és a munkamemóriával kapcsolatos.