A cékla 5  jótékony hatása

A cékla lenyűgöző tápértékével emelkedik ki a sorból, így érdemes megismerni, miért is olyan érdekes ez az élénk színű gyökérzöldség.

A céklának alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor magas az értékes vitamin- és ásványi anyag tartalma. Valójában szinte az összes vitaminból és ásványi anyagból tartalmaznak egy keveset, amire a szervezetnek szüksége van.

Íme egy áttekintés a 100 gramm adag főtt céklában található tápanyagokról

Kalória: 44 kcal

Fehérje: 1,7 gramm

Zsír: 0,2 gramm

Szénhidrát: 10 gramm

Rost: 2 gramm

Folsav: a napi érték  20%-a.

Mangán: az ajánlott napi érték 14%-a

Réz: a napi adag 8%-a

Kálium: A napi érték 7%-a

Magnézium: 6%-a napi értéknek

C-vitamin: a napi referenciaérték 4%-a

B6-vitamin: a napi referenciaérték DV 4%-a

Vas: a napi referenciaérték 4%-a

1. Segíthet kordában tartani a vérnyomást

A cékláról alapos vizsgálatok következtében kiderült, hogy képes csökkenteni a magas vérnyomást, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, sőt egyes tanulmányok szerint a céklalé jelentősen csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintjét. Ezek a vérnyomáscsökkentő hatások valószínűleg a gyökérzöldségben lévő magas nitrátkoncentrációnak köszönhetőek. A szervezetben az étkezési nitrátok nitrogén-oxiddá alakulnak át, melynek molekulája tágítja az ereket, ezzel a vérnyomás szintjének csökkenését eredményezve

2. Javíthatja a sportteljesítményt

Számos tanulmány szerint az étkezési nitrátok, például a céklában találhatóak, fokozhatják a sportteljesítményt. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a nitrátok a fizikai teljesítményt a mitokondriumok hatékonyságának javításával befolyásolják, amelyek a sejtek energiatermeléséért felelősek. Egyes elemzések szerint a céklalé fokozhatja az állóképességet azáltal, hogy növeli a kimerülésig eltelt időt, például kerékpárosoknál 20%-kal növelheti az oxigénfelhasználást.

3. Segíthet leküzdeni a gyulladást

A cékla bétaalin nevű pigmenteket tartalmaz, amelyek számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek Ez az egészségre nézve több szempontból is előnyös lehet, mivel a krónikus gyulladást.

4. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét

A cékla jó rostforrásnak számít, ugyanis 100 gramm elfogyasztásával 2 g rostot juttatunk be a szervezetünkbe.  Ez elősegítheti az emésztés egészségét, megelőzheti az olyan emésztési panaszokat, mint a székrekedés, a gyulladásos bélbetegség. A rostok az emésztésen épségben átkerülve eljutnak a vastagbélbe, ahol táplálják a barátságos bélbaktériumokat, és javítják a széklet szerkezetét. A rostok összefüggésbe hozhatók még a krónikus betegségekkel, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével. kockázatával.

5. Segítheti az agy egészségét

A szellemi és kognitív funkciók természetes módon csökkennek az életkor előre haladtával, ami növelheti a neurodegeneratív rendellenességek, például a demencia kockázatát. A céklában található nitrátok javíthatják az agyműködést azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását és ezáltal fokozzák az agy vérellátását. Különösen a cékla javítja a véráramlást az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb szintű gondolkodással, például a döntéshozatallal és a munkamemóriával kapcsolatos.

Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás