03 okt Zöldségfasírtos sárgarépafőzelék
A menzás emlékekkel szemben krémes, friss és üde.
Hozzávalók:
A főzelékhez
30 dkg mascarpone
1 kg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2,5 dl víz
6 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál só
½ teáskanál őrölt fehérbors
1 kis csokor petrezselyem
A petrezselymes olajhoz
1 nagy csokor petrezselyem
1 dl extra szűz olívaolaj
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
A zöldségfasírthoz
1 konzerv csicseriborsó
1 nagyobb sárgarépa, lereszelve
10 dkg zöldborsó
1 csomag újhagyma, karikázva
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
5 evőkanál kukoricaliszt
1 tojás
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál őrölt fehérbors
só ízlés szerint
Elkészítés módja:
Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és puhára pároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Közben nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát és ezt is a lábosba dobjuk. Hagyjuk a saját levében párolódni egészen addig, amíg a leve elfő, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el. Fedő alatt puhára főzzük a répát. A keményítőt kikeverjük a mascarponéval és a sárgarépához keverjük. További 3 percig főzzük. Az ízeket beállítjuk: sózzuk, borsozzuk, ha kell, egy kevés cukrot adunk hozzá. A finomra vágott petrezselymet is beletesszük, lefedjük és elzárjuk alatta a lángot. A petrezselymet durvára vágjuk és mozsárba tesszük, hozzáadjuk a sót, belereszeljük a narancs héját és pépesre zúzzuk. Végül hozzáadjuk az olajat és összekeverjük, majd további felhasználásig félretesszük. A csicseriborsót leöblítjük és lecsepegtetjük, késes robotgéppel durvára vágjuk. Keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a legvégén a tojást ütjük bele és kézzel összedolgozzuk. A masszából nagyobb ringlónyi labdákat formázunk és serpenyőben, kevés olajon, közepesen erős láng felett készre sütjük őket. A főzeléket tányérba szedjük, 2-3 zöldségfasírtot teszünk rá és a petrezselymes olajjal ízesítjük.