Zöldségfasírtos sárgarépafőzelék

A menzás emlékekkel szemben krémes, friss és üde.

Hozzávalók:

A főzelékhez

30 dkg mascarpone

1 kg sárgarépa

1 fej vöröshagyma

2,5 dl víz

6 dkg vaj

1 evőkanál cukor

1 evőkanál étkezési keményítő

2 teáskanál só

½ teáskanál őrölt fehérbors

1 kis csokor petrezselyem

A petrezselymes olajhoz

1 nagy csokor petrezselyem

1 dl extra szűz olívaolaj

1 narancs reszelt héja

1 csipet só

A zöldségfasírthoz

1 konzerv csicseriborsó

1 nagyobb sárgarépa, lereszelve

10 dkg zöldborsó

1 csomag újhagyma, karikázva

1 csokor petrezselyem, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

5 evőkanál kukoricaliszt

1 tojás

1 teáskanál cayenne bors

1 teáskanál őrölt fehérbors

só ízlés szerint

Elkészítés módja:

Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és puhára pároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Közben nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát és ezt is a lábosba dobjuk. Hagyjuk a saját levében párolódni egészen addig, amíg a leve elfő, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el. Fedő alatt puhára főzzük a répát. A keményítőt kikeverjük a mascarponéval és a sárgarépához keverjük. További 3 percig főzzük. Az ízeket beállítjuk: sózzuk, borsozzuk, ha kell, egy kevés cukrot adunk hozzá. A finomra vágott petrezselymet is beletesszük, lefedjük és elzárjuk alatta a lángot. A petrezselymet durvára vágjuk és mozsárba tesszük, hozzáadjuk a sót, belereszeljük a narancs héját és pépesre zúzzuk. Végül hozzáadjuk az olajat és összekeverjük, majd további felhasználásig félretesszük. A csicseriborsót leöblítjük és lecsepegtetjük, késes robotgéppel durvára vágjuk. Keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a legvégén a tojást ütjük bele és kézzel összedolgozzuk. A masszából nagyobb ringlónyi labdákat formázunk és  serpenyőben, kevés olajon, közepesen erős láng felett készre sütjük őket. A főzeléket tányérba szedjük, 2-3 zöldségfasírtot teszünk rá és a petrezselymes olajjal ízesítjük.



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás