Paradicsom




A burgonyafélék családjába tartozó paradicsom valószínűleg Amerika trópusi részéből, Mexikóból vagy Peruból származik, ahonnan a 16. században került Európába. Itt először Spanyolországban, Portugáliában, majd Olaszországban és Franciaországban terjedt el. Érdekesség, hogy egyes nemzetek a ”szerelem almájának” nevezik, mert a néphit azt tartja, hogy fogyasztása gyöngéd érzelmeket ébreszt. Hazánkban a zöldpaprika mellett az egyik legfontosabb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott "zöldség". Ez nem csoda, hiszen íze éretten igen kellemes, nagy nedvességtartalma miatt pedig kifejezetten üdítő. Ma már paradicsomszezon szinte egész évet lefedi
A nyers paradicsom elsősorban, mint vitaminforrás szolgálja egészségünket, de nem jelentéktelen az anyagcserében nélkülözhetetlen ásványianyag-tartalma sem. Csodálatos gyógyító hatású gyümölcs. A citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi sót, továbbá citromsavat, ami miatt sokan tartózkodnak fogyasztásától. A maga helyén hasznos, az egyik legjobb természetes hatású gyógyszer. Termesztés-technológiailag zöldségnövény, sőt botanikailag is a burgonyafélék családjába tartozik, de összetétele alapján táplálkozás-biológiailag mégis gyümölcsnek tekintendő. Könnyű erről megbizonyosodni magas savtartalma alapján, hiszen a zöldségfélék pH-értéke alapvetően lúgos.

 

Tudj meg többet róla

L'ecsó tette világhírűvé ezt a "mindent bele" típusú fogást. Padlizsán- és cukkinikedvelőknek mindenképpen érdemes kipróbálni.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás