28 okt Zöldborsós tavaszi saláta mozzarellával
Friss, üde és könnyed zöldségtál.
Hozzávalók:
125 g bivalymozzarella vagy krémes burrata
200 g lila hajtású brokkoli, megtisztítva
100 g zsenge zöldborsó
2 szál újhagyma, vékonyra metszve
néhány puha salátalevél
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 teáskanál mustár
1 evőkanál fehérbor-ecet
1 evőkanál olívaolaj
csipetnyi cukor
3 nagyobb mentalevél, apróra tépkedve
Elkészítés módja:
A brokkolit pár percig pároljuk, hogy a szárak éppen csak megpuhuljanak – amikor a kés könnyedén beleszalad, már jó is. Azonnal jeges vízbe dobjuk, hogy megőrizze élénk színét és friss roppanását. A borsót röviden, egy-két percig gőzöljük, ha fagyasztott, akkor picit tovább, majd ugyanabba a tálba kerül, ahol a brokkoli hűsöl. Miután együtt lecsöpögtettük őket, konyhai papírral vagy törlőruhával finoman felitatjuk a nedvességet. Az összeállítás során egy nagyobb tál vagy két tányér aljára elrendezzük a lágy salátaleveleket, ráhintjük a brokkolit és a borsót, majd megszórjuk az újhagymával. A mozzarella gömböt kézzel darabokra tépjük, és játékosan a zöldek közé szórjuk. A dresszinghez a mustárt, a fokhagymát, az ecetet, az olajat, a cukrot és egy kevés vizet összekeverünk, sóval-borssal ízesítjük, majd az egészet felverjük. Az öntetet a salátára csorgatjuk, végül a friss mentát rászórjuk, hogy igazi tavaszi lendületet adjon az ételnek.