01 okt Zelleres-sárgarépás rizottó
Krémes olasz klasszikus, amit a zöldségek tesznek igazán különlegessé.
Hozzávalók:
- 25 g frissen reszelt parmezán
- 170 g rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db sárgarépa
- 80 g zellergumó
- ½ fej fehér hagyma
- 1,5 evőkanál vaj
- 800 ml zöldségalaplé (vagy víz, gyökérzöldségekkel és hagymával főzve)
- só ízlés szerint
Elkészítés módja:
A rizottó lelke az alaplé: főzzünk össze néhány gyökérzöldséget és egy kisebb fej hagymát, hogy ízes léhez jussunk. A lényeg, hogy mire a rizshez érünk, az alaplé forrón várjon ránk.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olajat és egy kanálnyi vajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát, reszelt répát és a zellert. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, jól átforgatjuk, és elkezdjük a türelmes, merőkanalas felöntögetést: mindig csak egy adag forró alaplé kerül rá, amit hagyunk beszívódni, mielőtt újabb adagot adnánk hozzá. Így haladunk, amíg a rizs krémesen megpuhul – ez nagyjából húsz perc alatt történik majd meg.
Amikor elérte a tökéletes állagot, levesszük a tűzről, belekeverjük a maradék vajat és a parmezánt, majd megvárjuk, hogy szépen elolvadjanak és selymesen összeforrjanak a rizottóval. Azonnal tálaljuk, mert ez az étel frissen az igazi, melegen kanalazva.