08 júl Uborkás-paradicsomos saláta
Frissítő saláta édes-savanykás vinaigrette öntettel.
Hozzávalók:
1 pohár víz
fél pohár ecet
olívaolaj
fehér/barna cukor
só
frissen őrölt fekete bors
3 uborka, meghámozva, szeletekre vágva
3 paradicsom, felvágva
1 hagyma szeletekre vagy karikákra vágva
A hűs, ropogós uborka és a lédús, érett paradicsom hagymával párosul, így íz és textúra szempontjából is kielégítő keveréket alkotnak. De ami igazán összetartja ezt az ételt, az a víz, ecet, olaj, cukor, só és borsból készült, fanyar és pikáns salátaöntet. Olcsó, könnyen beszerezhető, mindennapi alapanyagokból készül, szinte mindenhez illik, ráadásul előre elkészíthető, ami különösen az ünnepek előtt nagy előny.
Keverjük össze a vizet, az ecetet, az olajat, a cukrot, a sót és a borsot egy nagy tálban. Adjuk hozzá az uborkát, a paradicsomot és a hagymát, majd alaposan keverjük össze. A tálat fedjük le műanyag fóliával, és legalább 2 órára tegyük hűtőbe, hogy az öntet íze átjárja a zöldségeket. Ecet helyett ínyence balzsamecetet vagy almaecetet is használhatnak, ez már ízlés kérdése.