20 júl Termesztett gombafélék a táplálkozásban
A gomba a természet ajándéka és az Istenek eledele – így énekelték meg az „erdő húsát”, a vadon termő gombákat az ókori költők.
A gombákat az ókori lakomák ékességeinek tartották, olyannyira, hogy a vendéglátó maga készítette el belőlük vendégei számára az ínyencséget, és soha nem engedte, hogy rabszolgái készítsék el.
A termesztett gombafélék táplálkozási szempontból hasznos és értékes élelmiszerek, amelyek fogyasztását lehet, sőt, kívánatos is fokozni. A gomba megfelel a korszerű táplálkozás követelményeinek mivel szénhidrátszegény, fehérjékben és rostanyagokban gazdag élelem.
Előkelő helyet foglal el a vegetáriánus étrendben is. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer, mivel fogyaszthatjuk nyersen, sütve, párolva, rántva stb. A gomba gyakorlatilag valamennyi zöldségfélével párosítható és csaknem minden húsféléhez illik. Éljünk azzal a lehetőséggel, hogy konyhánk választékát gombával gazdagítsuk!
A gomba kedvező beltartalmi értékeinek köszönhetően, a változatos és korszerű táplálkozásban kiemelkedő szerepet tölthet be. A gomba képes helyettesíteni a húst, mert a növények közül az egyetlen, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, tehát benne vannak mindazok az aminosavak, amik az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek. A gomba kalória-, zsír-, szénhidrátszegény és abszolút koleszterinmentes. Ásványianyag-tartalma ideális szervezetünk számára. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, foszfort, szelént, D-vitamint – amely elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges életéhez -, továbbá magas a B-vitamin és C-vitamin-tartalma is. Ezekkel a tulajdonságokkal beleillik az egészséges táplálkozásba és kiváló a cukorbetegek, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel küszködő emberek ételeiben.
Szezon: a termesztett gombák egész évben folyamatosan frissen kaphatók.
A gomba azon táplálékunk közé tartozik, amely egész évben megtalálható az üzletek polcain. Azonban sokan idegenkednek a gomba megvásárlásától, fogyasztásától, a mérgezésekről és halálesetekről beszámoló hírek következtében, valamint sokan nem ismerik az elő- és elkészítési lehetőségeit. Azonban tudnunk kell, hogy a termesztett gomba esetében ilyen eshetőség nem áll fenn és felhasználási lehetőségei korlátlanok.