04 szept Szilvás-mogyorós csokis süti
Gyümölcsös, roppanós és selymesen csokoládés.
Hozzávalók:
175 g világos nádcukor (muscovado)
175 g vaj + kevés a forma kikenéséhez
175 g liszt
175 g darált mogyoró
3 tojás
1 teáskanál sütőpor
500 g szilva
50 g étcsokoládé (70%-os kakaótartalommal), apróra törve
2 evőkanál egész mogyoró
2 evőkanál ribizli- vagy szilvazselé
Elkészítés módja:
Először a sütőt melegítjük elő 180°C-ra (légkeverésnél 160°C-ra). Egy 20 cm-es kerek tortaformát kivajazunk, az alját sütőpapírral kibéleljük. A szilvák közül négyet félbevágunk és kimagozunk, ezeket félretesszük a díszítéshez, a többit durvára aprítjuk.
A vajat, a cukrot, a lisztet, a darált mogyorót, a tojásokat és a sütőport egy nagy tálban összekeverjük, fakanállal vagy kézi mixerrel, amíg könnyű és sima állagot kapunk. Ekkor beleforgatjuk a felaprított szilvát és az étcsokoládét, majd az egészet a formába simítjuk.
A tetejére elrendezzük a félbevágott szilvákat (finoman belenyomkodhatjuk a masszába), végül megszórjuk egész mogyoróval. A süteményt 40–50 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul és tapintásra szilárdnak tűnik. Tíz percig hagyjuk a formában hűlni, majd kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Végső simításként a gyümölcszselét felmelegítjük, és ecsettel vékonyan a süti tetejére kenjük, hogy fényes, ragyogó bevonatot kapjon.