25 máj Szilvás lepény
Őszi finomság.
Szilvás lepény
Hozzávalók:
1 kg szilva
100 ml tejföl (12%-os)
250 gr cukor
500 gr búzaliszt
2 tojás
200 gr margarin
80 gr dió
40 gr zsemlemorzsa
50 gr citrom
1 gr sütőpor
fahéj
Elkészítés:
A sütőport keverjük el a lisztben, majd a lisztet a margarinnal morzsoljuk el. Adjuk hozzá a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a tojásokat és a cukor felét. Alaposan gyúrjuk össze és tegyük félre pihentetni 1 órára. Ezután osszuk ketté a tésztát és nyújtsuk fél centi vastagra. A tepsit kevés margainnal kenjük meg és terítsük bele az egyik lapot. Ezt szórjuk meg zsemlemorzsával és darált dióval, terítsük rá a kimagvalt, szeletekre vágott szilvát. A szilvaszeleteket őrölt fahéjjal és cukorral szójuk meg.Ezután terítsük be a kinyújtott tészta másik felével. A tetejét villával szurkáljuk meg, kevés tojással is megkenhetjük. Közepesen meleg sütőben 35-40 percig kell sütni. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg a tetejét.