01 szept Szeder a táplálkozásban
A szeder friss fogyasztása terjedőben van, de a gyümölcs legfőbb felhasználója hazánkban a hűtőipar.
A szeder (Rubus fructicosus) a világ számos részén őshonos. E nemzetség fajai Európa és Észak- Amerika mérsékelt övi területein a legelterjedtebbek, de a sivatagi területek kivételével – mintegy 350 különböző fajként – mindenhol megtalálhatók a világban. A tüskementes fajtát 1938-ban Angliában állították elő, gyümölcse ezután került a piaci forgalomba. Nagyon sokáig csak a vadon termett gyümölcsöket gyűjtötték, fogyasztották. Ez az egyébként tüskés cserje hazánkban az Alföldön és a hegyvidékeken is egyaránt megterem. Nevezik hamvasszedernek, gyalogszedernek is. Termése hamvas-kék-fekete, kevés maggal, savanykás-édes, aromás ízű. Gyümölcse botanikailag apró csonthéjas termés, amely terméscsoportokban található és a vacokkúppal együtt válik le a szárról. A szeder friss fogyasztása terjedőben van, de a gyümölcs legfőbb felhasználója hazánkban a hűtőipar.
A szedernek a levele és a termése is egyaránt nagyon értékes, a levél 10% cseranyagot, C-vitamint, alma-, oxál-, borostyánkő-, valamint tejsavakat tartalmaz.
Levelének forrázatát hasmenés ellen, valamint izzasztó teaként fogyasztják. Vese- és hólyagpanaszokra ajánlott, mint enyhe vízhajtó. Felhasználják még tüdő- és szívpanaszok esetén, valamint a változás korával együtt járó panaszok enyhítésére is. A szederlevél élvezeti teaként is fogyasztható, jól társítható szamóca-és málnalevéllel. Külsőleg torokfájás, száj- és fogínygyulladás esetén gargalizálni kell teájával. Még borogatásként és aranyeres panaszok enyhítésére is használják. Levelének főzete alkalmazható cukorbetegség és erős havivérzés esetén is.
A termés cukrot, pektint, alma- és zsírsavakat, esszenciális olajokat, és C-vitamint és különböző ásványi sókat tartalmaz. Terméséből szirupot és lekvárt is főznek, amely erősítőszer főleg gyermekek részére, és enyhén hashajtó hatású.
Szárított gyümölcse és gyökere vízhajtó, izzasztó. A szeder egyike a legfrissítőbb gyümölcsöknek. Gyümölcsének leve desztillált vagy forrásvízzel hígítva kitűnő ellenszere a vashiányos vérszegénységnek, de egyben a hasmenés, az időskori idült hasmenés egyik legjobb gyógyítója is. Magjai a beteg emésztőszervet viszont nagyon igénybe veszik. A gyümölcsnek magas foszfor- és vastartalma van.
Igen értékes savak, foszfátvegyületek és más szerves ásványok találhatók benne. Levét vízzel hígítva ajánlják még túlzott hurutképződés kezelésére, valamint székrekedésre és menstruációs görcsökre.
Kilogrammonként átlagosan 850 g vizet, 10-12 g fehérjét, 10 g zsírt, 60 g szénhidrátot, 17 g szerves savakat és 40 g rostot tartalmaz.
Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB