16 júl Sütőtök a táplálkozásban
A sütőtök (Cucurbita maxima) Ázsiában őshonos, ott elsősorban a déli részeken a népesség körében a mai napig nagyon kedvelt.
A kabakos termésűek családjába tartozik. Európába valószínűsíthetően a spanyolok által a 16. században került Amerikából, ahol is már Kolumbusz felfedezése előtt az indiánok termesztették. Hazánkban leginkább a Szabolcs megyei termőtájról a nagydobosi tök vált ismertté, mely nagy, kerek formájáról, szürkés héjáról könnyen felismerhető. Városi háztartásokban a kisebb méretű, 2-4 kg közötti, megnyúlt formájú Orange fajtát kedvelik és fogyasztják inkább. A pénztárcabarát zöldségnövények közé tartozik, mely főleg ősszel nagy mennyiségben kerül piacra, és utána is hosszabb távon tárolható.
Nagyon jó vízhajtó hatással rendelkezik, amely a kedvező nátrium-kálium arányának köszönhető. Ezen kívül emésztéssegítő, magas rosttartalmának köszönhetően.
A konyhában igen változatosan felhasználható, nemcsak sütésre, hanem akár krémlevesnek, főzelékfélékbe, fasírtba, sőt akár meg is lehet tölteni, vagy akár rétesbe is kiváló. Az egyetlen gond vele a konyhában, hogy nem könnyű sem a hámozása, sem a szeletelése. Az ipar szívesen használja bébiételek, ivólevek alapanyagaként.
Igen gazdag karotinban, mely antioxidáns hatású, gátolja a rákos sejtek fejlődését. A sok ilyen jellegű antioxidáns védelmet nyújthat a tüdőfunkció romlásával szemben is. Holland 65-85 éves férfiak vizsgálatakor kimutatták, hogy akiknek a vérében a legmagasabb volt a karotinszint, azok tüdőfunkciója jelentősen jobb volt, mint akik esetében a legalacsonyabb szintet mérték. A karotin az A-vitamin előanyaga, mely egy zsírban oldódó vitamin, így akkor hasznosul a legjobban, ha azt valamilyen zsiradék kíséretében fogyasztjuk. Talán a tök magja ismertebb, kedveltebb csemege, melynek féregűző hatása is ismert.
A tök magjában lévő E-vitamin, mint antioxidáns védelmet nyújt a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszik a szabad gyökök megkötésében. Csökkenti az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. 100 g energiatartalma 2617 kJ/623 kcal. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium-, kálium-, alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. magból készült olaj az egyetlen olaj, amely phytosterineket tartalmaz, ezenkívül magas az E-vitamin tartalma is. A phytosterin jó ellenszere a prosztata megnagyobbodásnak, stabilizálja a hólyagfunkciót és húgyúti fertőzések esetén gyulladásgátló hatású lehet. A tökmag olaja feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.
A sütőtök C-vitamin-tartalma is jelentős, 15-25 mg/100 g. 100 g energiatartalma 336 kJoule/80 kcal. A termés 80%-a víz, 16%-a szénhidrát, 1,5% a fehérje, karotintartalma 4 mg, az ásványi anyagok közül kalciumtartalma jelentős.
Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB