31 dec Sült sárgarépa krémleves édesköménnyel
Ezzel a sült sárgarépa és édeskömény krémlevessel igazán telt ízeket hozhat az asztalra. A sütőben sült a zöldségek még inkább kihozzák ízüket, amihez még a fokhagyma és kakukkfű remek ízt tud adni ehhez a leveshez.
Hozzávalók:
500 g sárgarépa nagyobb szeletekre vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tengeri só
1 közepes édeskömény gumó felszeletelve
4 vagy 5 szál friss kakukkfű
1 közepes vöröshagyma finomra szeletelve
1 szárzeller apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, fokhagymanyomón átnyomva vagy finomra reszelve
¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 liter forró zöldségalaplé (2 db zöldségleves kocka)
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Öntse a felszeletelt sárgarépát egy tepsibe, locsolja meg 1 evőkanál olívaolajjal és ¼ teáskanál tengeri sóval és süsse 10 percig.
2. 10 perc elteltével adja a hozzá a répához a felszeletelt édesköményt és a friss kakukkfüvet, majd óvatosan forgassa meg, hogy az édeskömény felvegyen egy kis olajat. Tegye vissza a tepsit a sütőbe, és süsse további 10-15 percig. A sárgarépának és az édesköménynek addig kell sülnie, még a szélein enyhén megszíneződik és veszít a tartásából.
3. Amíg a sárgarépa és az édeskömény sül, főzzük meg a hagymát. Ehhez hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat egy fazékban. Adja hozzá az apróra vágott hagymát és az apróra vágott zellert, valamint csipetnyi sót. Közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük puhára, körülbelül 15 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd főzzük még egy-két percig.
4. Amint a sárgarépa és az édeskömény megsült, vegye ki a sütőből. Dobja el a kakukkfüvet, majd tegye át a zöldségeket a fazékba.
5. Öntse a zöldségleves alapot a fazékba és ízesítse sóval – borssal.
6. Pároljuk 10-15 percig, majd botmixerrel simára turmixoljuk a levest.
7. Melegen tálalja és díszítse szárzellerrel, valamint a krutonnal és egy kiskanál joghurttal.