29 szept Sült sárgarépa fokhagymával és mézzel
Édesen karamellizált, mégis pikánsan fűszeres köret vagy ropogtatnivaló.
Hozzávalók (4 adag):
- 7 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál méz
- 4 nagyobb szál sárgarépa
- 3–4 evőkanál olaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 kis csokor snidling
Elkészítés módja:
Ha valami igazán egyszerű, mégis különleges köretre vágyunk, a mézes-fokhagymás sült répa mindig jó választás. Először a répákat megpucoljuk, majd rusztikus darabokra vágjuk – nem kell túl apróra, hadd maradjon tartása. Ezután megszórjuk sóval és borssal, meglocsoljuk az olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a répát körülbelül húsz percig pirítjuk, amíg elkezd puhán csillogni. Ekkor kivesszük, ráfolyatjuk a mézet, majd összeforgatjuk az apróra vágott fokhagymával. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg néhány darab széle oda nem kap egy kicsit – ettől lesz igazán karakteres az íze.
Amikor elkészült, friss snidlinget szórunk rá, ami üde zöld színt és enyhe hagymás frissességet ad neki. Így kapunk egy olyan köretet, ami egyszerre édes, fűszeres és ropogósan karamellizált – tökéletes társ húsokhoz, grillezett sajtokhoz, de akár önállóan is megállja a helyét.