29 szept Sült paradicsomos kukoricakenyér
Aranyló, illatos és mediterrán hangulatot árasztó kenyérkülönlegesség.
Hozzávalók:
200 g feta sajt
300 g aszalt paradicsom
225 g finom kukoricaliszt
140 g búzaliszt
75 g olvasztott vaj
500 ml zsíros natúr joghurt
3 közepes tojás
1 nagy kukoricacső
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
2 teáskanál sütőpor
6 ág friss kakukkfű, leveleire szedve
csipet só
Elkészítés módja:
Először a sütőt 220°C-ra (légkeverésnél 200°C) melegítjük elő, majd egy tepsibe rendezzük a paradicsomokat és a kukoricacsövet. Meglocsoljuk az olaj felével, megsózzuk, és körülbelül 12 percig sütjük, amíg a zöldségek enyhén megpirulnak. A kukoricát ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd éles késsel levágjuk a szemeket a csőről. A sütőt visszavesszük 200°C-ra (légkeverésnél 180°C), és előkészítünk egy 20-25 cm-es tortaformát vagy hőálló serpenyőt, amit sütőpapírral kibélelünk. Egy nagy tálban összekeverjük a kukoricalisztet, a búzalisztet, a cukrot, a sütőport és egy fél teáskanálnyi sót. Egy másik edényben a joghurtot, a tojásokat és az olvasztott vajat villával simára keverjük, majd a száraz hozzávalókhoz öntjük. Ekkor beleforgatjuk a kukoricaszemek, a feta és a kakukkfű nagy részét, de egy keveset félreteszünk a tetejére. A masszát a formába simítjuk, majd a félretett kukoricát, sajtot és fűszert a tetejére szórjuk. Meglocsoljuk a maradék olajjal, és 50 percig sütjük, amíg aranybarna lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki. A kész kenyér tíz percig pihen a formában, majd szeletekre vágva, langyosan kínáljuk. Teljesen kihűlve légmentesen záródó dobozban két napig friss marad, de akár le is fagyaszthatjuk, így egy hónap múlva is elővehetjük.