08 okt Spárgás lasagne
A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották.
Hozzávalók:
80 dkg zöld spárga, 1 csokor friss bazsalikom (vagy 2 evőkanál szárított), 1 csokor petrezselyem, 12 lap lasagne tészta (előfőzés nélküli), 10 dkg reszelt ementáli sajt, 5 dkg vaj + a tálhoz; a sajtmártáshoz: 6 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 7 dl tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk, végeit levágjuk, megmossuk, egészben hagyjuk. Enyhén sózott, cukrozott vízben kb. 5 percig, főzzük, majd lecsepegtetjük. A bazsalikomot, a petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
A sajtmártáshoz a besamelhez a vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, állandóan kevergetve fehér rántást készítünk, majd felöntjük a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, beleszórjuk a parmezán sajtot, összekeverjük, és sűrűre főzzük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk. A tésztát, a spárgát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a reszelt Pannónia sajtot, a sajtmártást a tálba rétegezzük. Mártás kerüljön a tetejére, amit megszórunk a maradék sajttal, végül apróbb darabokban rászórjuk a vajat. A sütőben kb. 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Forrás: Kiskegyed