14 okt Spárga – Spenótos palacsinta spárgával
Spenótos is, spárgás is, remek vendégváró ebéd vagy vacsora.
A palacsinta nem csupán egy gyors sütemény, hanem remek alapanyagként is szolgálhat más ételekhez. Ilyen a spenótos palacsinta spárgával, amely fogyasztható elő és főételként is. Továbbá remek vendégváró ebéd vagy vacsora is lehet, mert a palacsintákat és a szószt is előre el lehet készíteni – csupán 10 perc sütésre van szükség, amikor a vendégek megérkeznek..
Hozzávalók (4 személyre):
- 24 vastag spárga (zöld)
- 8 palacsinta
- 25 dkg spenót
- 5 dkg reszelt sajt
Besamel mártáshoz:
- 3 dl tej
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 2,5 dkg vaj vagy Rama
- 2,5 dkg liszt
- só, bors
Elkészítés:
Először készítsük el a besamel szószt. A tejet főzzük fel az apróra vágott hagymával és babérlevéllel. Mielőtt forrna, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk állni kb 20 percig – amíg elkészítjük a palacsintákat.
Süssünk ki 8 palacsintát, de a masszához turmixszoljuk hozzá a spenótot, amit először pároljunk meg egy kis vízben (kb 2 percig), majd egy szűrőn keresztül nyomjuk ki a vizet belőle. A palacsintákat pihentessük egy meleg helyen.
A tejet szűrjük át – a hagymára és a babérlevélre már nem lesz szükségünk.
A vajból és a lisztből készítsünk egy világos rántást, majd vegyük le a tűzhelyről és fokozatosan keverjük bele a tejet. Tegyük vissza a tűzhelyre, és takarékon főzzük tovább, de folyamatosan keverve egy mini kézi habverővel, hogy ne legyen csomós, addig, amíg egy sűrű szószt kapunk. Sózzuk, borsozzuk meg.
A spárgák végét vágjuk le és vagy sós vízben főzzük fel 2 percig, vagy pároljuk meg őket – a lényeg, hogy félig nyersek maradjanak. Egy papírszalvétával töröljük szárazra őket.
Mindegyik palacsintába tekerjünk 3 spárgát, majd helyezzük őket egy kivajazott sütőbe és öntsük le a besamel szósszal. Szórjuk meg a reszelt sajttal és tegyük forró grill alá 8-10 percre. Tálaljuk melegen.
Forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/spenotos-palacsinta-spargaval.php