30 okt Spárga – Sajtos spárgás toast
A sajtos spárga toast egy gyorsan elkészíthető snack, amely azonnal fogyasztva a legfinomabb. A toasthoz szükséges spárgát azonban már előzetesen is megfőzhetjük..
Hozzávalók:
- kb. 60-70 dkg zöld spárga
- 4 szelet (teljes kiőrlésű) toast kenyér
- 4 szelet főtt sonka
- 20 dkg camembert sajt
- só, bors, cukor
- tálaláshoz: pikáns lekvár
Elkészítés:
A spárgát előkészítjük: az alsó végét levágjuk, ha szükséges a spárga alsó harmadát meghámozzuk. A spárgákat enyhén sós vízben (tehetünk hozzá csipetnyi cukrot is) lefedve, közepes tűzön megpároljuk. (Megjegyzés: a toasthoz csak akkora darabra van szükség a spárgák spárgafejes végéből, amely a toastkenyeret befedi, ezért a.) vagy a nyers spárgából ilyen méretet levágunk, és csak ezt főzzük meg, vagy b.) az egész spárgát megfőzzük, és utána vágjuk méretre. Mindkét esetben igaz, hogy a maradékot felhasználhatjuk más spárga ételekhez, pl. saláta, rizottó, püré, stb. Ha csak a spárga felső részét főzzük meg, azt meghámozni sem szükséges).
A megfőtt spárgát kivesszük, lecsepegtetjük. A toastkenyereket megpirítjuk (pirítóban, vagy kevés olajon serpenyőben), egyik oldalán vajjal megkenjük. Erre fektetjük a sonkát, majd szorosan egymás mellé a toastkenyér méretére levágott spárgát (a spárgafejes véggel). A tetejét beborítjuk a camembert sajttal.
A toast szendvicseket sütőben (grillfokozat) addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
Lapáttal kivesszük, tányérra tesszük, megszórjuk frissen őrölt borssal, és mindegyikre teszünk 1-1 teáskanál pikáns lekvárt. Azonnal tálaljuk.
Forrás: www.tutitippek.hu