Spárga – Nyers spárgasaláta szamócával és petrezselyemmel

Ha a spárgát nyersen esszük, a spárgára jellemző ízt ne keressük, mert a jellegzetes ízéért felelős aszparaginsav csak hőkezelés hatására szabadul fel. Nyersen az íze inkább a friss karalábéra, vagy cukorborsóra emlékeztet, klasszul ropog és természetesen nyersen még egészségesebb.


Hozzávalók:
400 g fehér spárga (tisztítva mérve)
1 csokor petrezselyem
kb. 300 g eper (tisztítva mérve)
A salátamártáshoz
3-4 ek száraz marsala (vagy száraz desszertbor) 
1 tk vaníliakivonat
½ tk porcukor 
2 ek almabalzsam
1 db klementin leve és reszelt héja (vagy 3-4 ek narancslé)
1 ek mogyoróolaj
5 ek extraszűz olívaolaj
½ tk só, bors

Először elkészítem a salátapácot. A marsalát / desszetbort pár percig forralom, majd kissé lehűtve hozzákeverem a többi hozzávalót. Beforralás nélkül is készülhet, akkor benne marad az alkohol. Úgy lesz jó a páclé, ha kellemes, kiegyensúlyozott, enyhén vaníliás és gyümölcsös az íze. 
A spárgát megmosom, a csúcsa alatt pár centiméterig meghámozom és keveset levágok a talpáról. A spárgaszárakat nagyon vékony, ferde szeletekre vágom és beleforgatom a pácba. Legalább fél napra, de inkább egy egészre lefedve hűtőbe teszem és időnként átkeverem.
Tálalás előtt megtisztítom az epret és félbevágom. A petrezselymet (vagy a zöldfűszereket) lecsipegetem, megmosom, leszárítom. A spárgát kiemelem a pácléből és óvatosan összekeverem az eperrel. A maradék páclevet a legtöbb salátához felhasználhatjuk dressingként.

Forrás: http://dallacucina.freeblog.hu



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás