10 aug Spárga – Nyári saláta spárgával
A nyár finom és zsenge zöldségeit és élénk zöld színét használja fel a következő nyári saláta spárgával. A zöldségkavalkád frissítő zöldcitromos saláta öntettel és mentával párosul. Ideális grillezett húsokhoz, halakhoz.
Hozzávalók:
- 25 dkg zöld spárga
- 25 dkg zöldbab
- 15 dkg zöldborsó
- 10 db koktélparadicsom
- mentalevelek
- 1 ek zöldcitromlé
- 1 ek fehérborecet
- 1 tk magos mustár
- 1 tk sima mustár
- ízlés szerint cukor vagy méz
- 4-5 ek olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítés:
A bab két végét és a spárga alsó részét levágjuk. Mindkettőt megmossuk. Ha friss zöldborsót használunk, fejtsük ki, a mélyhűtöttet engedjük fel.
Nagyobb edényben tegyünk fel vizet forrni. Közben a zöldbabot vágjuk ketté. A spárgát úgy vágjuk ketté, hogy a rügy nélküli részt szintén vágjuk hosszában ketté.
Ha a víz forr, tegyünk bele kevés sót, majd először a zöldbabot, fedjük le. 2 perc múlva jöhet a félbevágott spárga és a zöldborsó, majd újabb két perc múlva a spárga rügyes része. Ekkor az egészet már csak 2-3 percig főzzük. A kész zöldséget leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, ismét alaposan lecsepegtetjük.
A saláta öntethez mini kézi habverővel elkeverjük a hozzávalókat. Nagy salátatálba tesszük a zöldségeket, óvatosan összekeverjük az öntettel. Tálalás előtt hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat és a csíkokra vágott mentát.
Tippek:
Lehetőleg készítsük friss és zsenge zöldségekből. A főzési idő és a sorrend függ a zöldségek frissességétől. Mindegyikre igaz, hogy ne főzzük túl!
A saláta öntettel elkevert zöldek érhetnek kicsit, a paradicsom és a menta hozzáadható a tálalás előtt.
Az öntet ízlés szerint más öntettel is helyettesíthető.
A nyári saláta spárgával üde színfolt és friss íz a nyári saláták között.
Forrás: www.tutitippek.hu