30 jún Spárga – Bazsalikomos spárgakrémleves
A spárga zsírszegény étel, nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezet számára hasznos nyomelemekkel.
Hozzávalók:
2 csokor fehér spárga, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 maréknyi friss, vagy egy evőkanál őrölt bazsalikomlevél, 2 dl tejszín, 1 dl olívaolaj, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 csipet szerecsendió, só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A spárgákat megtisztítjuk, a szárakról levágjuk, kidobjuk a fás, kemény részeket, majd felaprítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymákat apró kockákra vágjuk. A picit megsózott olíván (a sótól gyorsabban puhulnak a rostok) puhára pároljuk a vöröshagymát, a fokhagyma felét és a spárgakarikákat. Félidőben rászórjuk a lisztet, amelyet világossárgára pirítunk.
Hozzáadunk fél liter hideg vizet, és habverővel csomómentesre keverjük, majd kb. fél óra főzés után turmixgéppel vagy villával pépesítjük. További 1 liter vizet adunk hozzá, és beleöntjük a tejszínt is. Ha felforrt, beleszórjuk a szerecsendiót, a bazsalikomot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Forrás: Kiskegyed