06 márc Spárga – Bazsalikomos almás spárgasaláta
A spárga zsírszegény étel, nem hízlal, mégis tele van energiával és a szervezet számára hasznos nyomelemekkel.
Hozzávalók:
40 dkg spárga, 1 fej saláta, 4 szál bazsalikom, 2 alma, 4 kisebb paradicsom, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 dl olívaolaj, 2 dkg tisztított, pirított tökmag
Elkészítés:
A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk, a fejüket levágjuk 10 cm hosszan (a végeket félretesszük, mert remek levesalapanyag). A salátát és a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, a leveleket összetépkedjük. Az almát megmossuk, húsát felszeleteljük. A paradicsomot is megmossuk, gerezdekre vágjuk.
A salátához lehet a spárgát nyersen fogyasztani, de ha valaki nem szereti így, forrázza le. Ehhez a spárgát 3-4 percre forró sós, picit cukros, citromleves vízbe tesszük, majd onnan kivéve jeges vízben lehűtjük.
A citrom levét, héját, és a bazsalikom felét összetörjük, vagy összeturmixoljuk az olajjal. Salátástálban összekeverjük a saláta- és a maradék bazsalikomleveleket, az almát, a paradicsomot a spárgával, tányérra rendezzük, megszórjuk a pirított tökmaggal, és meglocsoljuk a citromos-bazsalikomos olajjal.
Forrás: Kiskegyed