Sóska a táplálkozásban

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort, vasat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz.

A keserűfűfélék családjába tartozó sóska egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is. Egyes helyeken a népnyelv bábikónak vagy rekenyének nevezi.

 

Miért fogyasszuk?

A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van, amelyet az oxálsav adja. A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékony skorbut gyógyítására és megelőzésére. Magas gyümölcssav-tartalmának miatt frissítő, élénkítő hatású. A sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő is egyben. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Azonban, ha gyakran vagy nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott!!

 

 

Mikor találjuk?

Jól tűri a hideget, fagyot, de a meleget kevésbé. Márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb a március-áprilisban szedett növény. Hazánkban kisüzemekben, házikertekbe termesztik, főleg saját felhasználásra. Néhány Pest és Szolnok megyei községben a fóliasátrak őszi-téli hasznosítására vetik. Az összes sóska termőfelület néhány tíz hektár. Jelenleg a legismertrebb fajta a Debreceni Egyetem által nemesített Pallagi nagylevelű, amely nagy és széles, világoszöld leveleket növeszt, valamint friss fogyasztásra és mélyhűtésre is alkalmas.

 

Itthoni termesztése

Hazánkban kevésbé ismert az angol sóska és a francia sóska, amelyek abban különböznek a közönséges mezei sóskától, hogy télállóságuk jobb, gyakorlatilag egész télen át szedhetők. Míg a francia sóska íze egészen savanyú, addig az angol sóskáé kellemesebb, ezáltal jobban fogyasztható. A francia sóska könnyen megkülönböztethető a közönséges és az angol sóskától abban, hogy levelei lényegesen kisebbek, színük kékeszöld.

 

 

 

 

  • sóska


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás