17 nov Sonkás zöldborsóleves
Füstölt hús és zöld frissesség.
Hozzávalók:
300 g vastag szeletekből vágott sonka, felkockázva
25 g vaj
600 ml erőteljes zöldség- vagy csirkealaplé
6 szál újhagyma, durvára aprítva
500 g fagyasztott zsenge zöldborsó
Elkészítés módja:
Először egy közepes méretű lábosban megolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk az újhagymát, és lassú tűzön hagyjuk, hogy pár perc alatt megpuhuljon, kissé édeskés illatot árasztva. Ezután hozzáadjuk a borsót és az alaplevet, majd újra felforraljuk, és hagyjuk néhány percig gyöngyözve főni, amíg a szemek élénkzöldek és lágyak lesznek. Ekkor belekeverünk egy kisebb maréknyi sonkát, és még pár percig együtt főzzük, hogy az ízek szépen összeérjenek. A lábast levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Sóval, borssal ízesítjük, majd beleforgatjuk a maradék sonkát. Forrón tálaljuk, és már az első kanál után érezni fogjuk, ahogy a borsó üdesége és a sonka karakteres íze tökéletes harmóniát alkot.