11 nov Savanyított sárgarépa
Nem szokványos, finom házi savanyúság.
Hozzávalók
1,5 kg friss sárgarépa, hámozva, 0,5 cm vastagságúra szeletelve
1/4 nagy fehér hagyma, vékonyan felszeletelve
2 bögre víz
2 bögre almaecet
3 bögre cukor
1 teáskanál egész sárga mustármag
1 teáskanál zellermag
1 teáskanál egész koriandermag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál apróra vágott friss gyömbér
1/2 teáskanál só
Elkészítés
Töltsünk félig egy közepes méretű lábast vízzel, és forraljuk fel. Tegyük a sárgarépát a forrásban lévő vízbe, és főzzük körülbelül 5 percig, amíg éppen csak megpuhul. (Jobb, ha a sárgarépa egy kicsit ropogós marad, mintha túl puha és pépes lenne). Szűrjük le a sárgarépát, és tegyük át egy nagy tálba. Adjuk hozzá a hagymát, és tegyük félre.
A többi hozzávalót keverjük össze egy közepes méretű serpenyőben, és forraljuk fel közepes lángon. Kis lángon, néhányszor megkeverve főzzük 5 percig, hogy a cukor teljesen feloldódjon. A forró folyadékot lassan öntsük a sárgarépa és a hagyma keverékére. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre. Ezután osszuk szét 4-5 befőttesüvegbe, majd zárjuk le az üvegeket, és tegyük a hűtőbe. A savanyúságot végig hűtőben kell tárolni, legfeljebb egy hónapig fogyasztható.