18 júl Sárgarépatorta
A svájciak “találmánya”, a Rüeblitorte, a világ híres és népszerű receptjei közé tartozik.
A svájci Aargau tartományban termesztett rengeteg répa miatt a tartományt répaországnak (Rüebliland) nevezték el, melynek szimbóluma természetesen a sárgarépa lett. A sárgarépa marcipánból elkészítve a régió specialitásán, a mandulás répatortán is megjelenik..
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa
- 5 tojás
- 25 dkg cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 25 dkg darált mandula
- 8 dkg liszt
- 1 csipetnyi só, őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
- 2 tk sütőpor
- 2 ek citromlé
- bevonat: 20 dkg porcukor, 2 ek citromlé, 1 tojásfehérje, 12 db marcipán sárgarépa
Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és szárazra töröljük. Kislyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojássárgákat a cukorral és a citromhéjjal gépi mixerrel krémesre keverjük (kb. 5 perc).
A darált mandulát, lisztet, sót, fahéjat, szegfűszeget és sütőport egy tálban elkeverjük. A reszelt sárgarépával váltakozva a krémbe keverjük, hozzáadjuk a citromlevet is.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel vékonyan kiszórunk. A tojásfehérjéket habbá verjük és adagokban, óvatosan a krémbe forgatjuk. A masszát a tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk.
180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, végezzünk tűpróbát (ha teteje nagyon barnul, fóliával takarjuk le). Ha kész, a tortát hagyjuk teljesen kihűlni.
A bevonathoz a citromlevet és a tojásfehérjét keverjük a porcukorral sima mázzá. Ezzel vonjuk be a tortát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Marcipán sárgarépákkal dekoráljuk.
Tippek:
A citromos-cukros bevonatnak is hála, a torta sokáig friss marad, de csomagoljuk be/fedjük le tárolásnál.
Nem tévedés, vaj (vagy más zsiradék) nincs a tortában!
A sárgarépa dekorációt megvásárolhatjuk, illetve házilag is gyárthatjuk marcipánból.
Az eredeti verzió szerint a torta alkohollal – Kirschwasser (40%-os cseresznyepálinka) – készül, de citromlével elkészítve is nagyon finom.
A torta oldalát bekenhetjük baracklekvárral és megszórhatjuk szeletelt mandulával.
A mandulás répatorta egyszerűen elkészíthető és finom sütemény, amely a dekoráció és a répa révén ideális húsvéti sütemény is lehet.
www.tutitippek.hu