Sárgarépatorta

A svájciak “találmánya”, a Rüeblitorte, a világ híres és népszerű receptjei közé tartozik.

A svájci Aargau tartományban termesztett rengeteg répa miatt a tartományt répaországnak (Rüebliland) nevezték el, melynek szimbóluma természetesen a sárgarépa lett. A sárgarépa marcipánból elkészítve a régió specialitásán, a mandulás répatortán is megjelenik..

Hozzávalók:

  •     30 dkg sárgarépa
  •     5 tojás
  •     25 dkg cukor
  •     1 tk reszelt citromhéj
  •     25 dkg darált mandula
  •     8 dkg liszt
  •     1 csipetnyi só, őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
  •     2 tk sütőpor
  •     2 ek citromlé
  •     bevonat: 20 dkg porcukor, 2 ek citromlé, 1 tojásfehérje, 12 db marcipán sárgarépa

Elkészítés:
    A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és szárazra töröljük. Kislyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk.
    A tojássárgákat a cukorral és a citromhéjjal gépi mixerrel krémesre keverjük (kb. 5 perc).
    A darált mandulát, lisztet, sót, fahéjat, szegfűszeget és sütőport egy tálban elkeverjük. A reszelt sárgarépával váltakozva a krémbe keverjük, hozzáadjuk a citromlevet is.
    Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel vékonyan kiszórunk. A tojásfehérjéket habbá verjük és adagokban, óvatosan a krémbe forgatjuk. A masszát a tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk.
    180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, végezzünk tűpróbát (ha teteje nagyon barnul, fóliával takarjuk le). Ha kész, a tortát hagyjuk teljesen kihűlni.
    A bevonathoz a citromlevet és a tojásfehérjét keverjük a porcukorral sima mázzá. Ezzel vonjuk be a tortát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Marcipán sárgarépákkal dekoráljuk.

Tippek:
    A citromos-cukros bevonatnak is hála, a torta sokáig friss marad, de csomagoljuk be/fedjük le tárolásnál.
    Nem tévedés, vaj (vagy más zsiradék) nincs a tortában!
    A sárgarépa dekorációt megvásárolhatjuk, illetve házilag is gyárthatjuk marcipánból.
    Az eredeti verzió szerint a torta alkohollal – Kirschwasser (40%-os cseresznyepálinka) – készül, de citromlével elkészítve is nagyon finom.
    A torta oldalát bekenhetjük baracklekvárral és megszórhatjuk szeletelt mandulával.
    A mandulás répatorta egyszerűen elkészíthető és finom sütemény, amely a dekoráció és a répa révén ideális húsvéti sütemény is lehet.

www.tutitippek.hu 

Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás