10 jan Sárgarépa és paszternák leves
Elkészítése gyors és egyszerű, a maradékot le is lehet fagyasztani.
Őszi leveseink következő receptje a sárgarépa és paszternák leves, amelynek sűrűsége majdnem a főzelékhez hasonlít, de éppen ezért nagyon laktató is. Mivel alacsony a szénhidrát tartalma, a Low-carb és a kombinációs diéták követői is nyugodt lélekkel fogyaszthatják – persze péksütemény nélkül!
Hozzávalók
- 4ek vaj (vagy olaj)
- 1 vöröshagyma
- 2 nagy paszternák
- 50dkg sárgarépa
- 1 ek reszelt gyömbér
- 1ek reszelt narancshéj
- 6dl zöldségleves
- 1dl tejszín
- Só, bors
Elkészítés
A hagymát aprítsuk fel, a sárgarépát és paszternákot pucoljuk meg majd vágjuk fel kis darabokra.
A vajat olvasszuk meg és dinszteljük üvegesre az aprított hagymát. Adjuk hozzá a répa és paszternák darabokat, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten, pároljuk kb 15 percig (közben néha-néha keverjük meg).
Amikor megpuhultak a zöldségek, adjuk hozzá a gyömbért, narancshéjat és a zöldséglevest. Forraljuk fel és takarékon, fedő alatt, 25-30 percig rotyogtassuk tovább.
Vegyük le a tűzhelyről és 10 percig pihentessük. Egy robotgéppel dolgozzuk el krémessé. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd melegítsük fel – de engedjük felforrni!
Tippek
Fogyasszuk péksüteménnyel vagy crostini szeletekkel.
Egészségesebb, ha tejszín helyett zsírszegény créme fraiche-t vagy krémes joghurtot használunk, vaj helyett pedig olívaolajat.
Mivel elég tömény a leves, főzelék helyett is tálalhatjuk pl fasírozott vagy halgombócok mellé köretként, de akár főtt tésztát is leönthetünk vele pl kisgyerekek számára.
A sárgarépa és paszternák krémleves egy igazán egyszerű leves, a fenti adag 4 főre elég.
www.tutitippek.hu