19 nov Saláták gyümölcsökkel
Nyers, aszalt vagy sült gyümölcsökkel roppant egyszerűen feldobhatunk zöldség és zöldsalátákat, de kombinálhatjuk hideg húsokkal, tengeri herkentyűkkel, sajtokkal is. Saláták gyümölccsel kiegészítve különleges és egészséges ételt varázsolnak az asztalunkra. Íme néhány tipp és sok tuti recept..
Gyümölcsök – sajtok
Az alma, körte és szőlő már évszázadok óta a sajttálak kísérői. Azonban egzotikus gyümölcsökkel és aszalt gyümölcsökkel is kiegészíthetünk egy sajtos salátát! Néhány szuper kombináció:
- Körte – kéksajtok
- Görögdinnye – feta sajt
- Ananász – kemény sajtok
- Alma, szőlő – pikáns sajtok
- Füge – kecskesajt
- Sárgadinnye – mozzarella
Gyümölcsök – tenger gyümölcsei
A tengeri halak és herkentyűk klasszikus társa a citrom, különösen a mediterrán konyhákban. Az ázsiai és afrikai konyhák azonban édes gyümölcsökkel is kombinálják a tenger gyümölcseit, amely egy különleges ízvilágot teremt.
- Grapefruit – garnéla
- Narancs – fésűkagyló
- Kókusz – kagyló
- Mangó – tintahal
- Vérnarancs – homár
- Marakuja (passion fruit) – languszta
Gyümölcsök – húsok
Húsos salátákat is könnyen feldobhatunk néhány szem gyümölccsel, különösen ha egy klasszikus párosítást alkalmazunk. Ilyen pl:
- Ananász –füstölt sertéshús, húsos szalonna
- Sárgadinnye – füstölt sonka
- Szilva, aszalt szilva – nyúl, fácán, őz
- Áfonya – pulyka, bárány, őz
- Narancs – kacsa, liba
- Eper – bacon szalonna
- Marakuja(golgota virág gyümölcse) – kolbász
Díszítő gyümölcsök
Sokszor elég a salátát megszórni néhány szem gyümölccsel, máris valami szenzációs ételt kapunk. Ilyen pl: gránátalma mag, marakuja mag, reszelt narancshéj, reszelt citromhéj, aszalt gyümölcsök (vörös áfonya, sárgabarack, füge, mazsola). Az öntet pedig a szokásos citromlé vagy ecet helyett lehet narancs, grapefruit, ananász leve, ázsiai saláták esetében mangó, mandarin leve vagy kókusztej.
Tippek
Azokat a gyümölcsöket, amelyek hamar elszíneződnek, locsoljuk le citromlével, így élénk marad a színük!
Friss gyümölcsöket lehetőleg ne kombináljunk szénhidráttal (tésztával, kenyérrel), mert puffadást okozhat és lelassítja az emésztést.
Gyümölcsös salátákat mindig frissen tálaljunk! Tálalás előtt szórjuk meg kevés aprított zöldfűszerrel! Különösen a mentalevél, bazsalikom, koriander passzol gyümölcsökhöz.
Gyümölcsös salátákat ne bonyolítsunk, ne öntsük le túl fűszeres öntettel – a kevesebb többet ér! Azonban a chili remekül kiegészíti az egzotikus gyümölcsöket.
Saláták gyümölcsökkel kiegészítve különleges szerepet játszhatnak egy menüben – télen-nyáron egyaránt.
Forrás: www.tutitippek.hu