Salátafélék

A leveles salátafélék régóta jelentős részei étrendünknek, és önálló ételként is egyre nagyobb a szerepük.

A salátafélék fontos vitamin-, ásványianyag- és élelmi rost-források, ráadásul természetes rákellenes hatóanyagokkal is rendelkeznek. A salátafélék kiugróan magas C-vitamin és béta-karotin (az A-vitamin elővitaminja) arákos megbetegedéseken túl az érelmeszesedéses szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentik. Azokban az országokban, ahol a salátafogyasztás hagyományosan jelentős mértékű, ez a jelenség statisztikailag is könnyen tettenérhető.

Tápérték 100 g fejessalátában

Fehérje1,4 g
Szénhidrát2 g
Kálium261 mg
Magnézium19 mg
B2-vitamin0,1 mg
Folsav25 µg
A-vitamin0,8 mg
C-vitamin17,5 mg
Energia (kalória)72 kcal

Fajtaajánló:

Jégsaláta
A fejes saláta divatos verziójának is szokták nevezni. Tömör fejet képző, vastag, húsos, ropogós levelű salátafajta. Előnye más salátákkal szemben, hogy levelei napokon át frissek, ropogósak maradnak. Az egyik legkellemeseb, tipikusan édes ízű saláta, melyet kb 75%-os érettségen szednek le. Ha tovább hagyják a tövén, megkeseredhet. Rengeteg ételhez kiváló köret és még melegszendvicsben sem veszíti el állagát. 12-15 napig tárolható. Szezonja májustól októberig tart. 

Endívia saláta
Hosszúkás, tojásdad, kesernyés ízű. Érettségét jelzi, ha külső levelei haragos-zöldek, míg a belsők sárgák. Önálló fogyasztásra nem ajánlott, más salátákkal együtt sokkal kellemesebb. Mintegy 18 napig tárolható. Június végétől októberig termesztik.

Radicchio saláta
Jellegzetes bordó színű, pikáns, keserű saláta, főleg hidegkonyhai felhasználásra ajánlott. Július végétől októberig terem.

Friese saláta
Édes fajta, kemény, fodros levelei vannak, a külsők haragos-zöldek, a belsők sárgák. Minden más salátával jól keverhető. Kb 18 napig tárolható, és a többi salátához hasonlóan július közepétől októberig juthatunk hozzá.

Lollo Rosso és Lollo Bionda
Fodros levelű saláták, előbbi bordó, utóbbi zöld színű. Elsősorban díszítésre használják.

Batávia
Vöröses zöld levelei enyhén fodrozottak. Finom ízű levelei a lollo típusú és a tölgylevelű fajtáknál puhábbak. Felhasználása: Friss leveleit önmagában vagy más fajtákkal keverve használhatjuk saláta alapok elkészítéséhez, tehetjük szendvicsekbe és jelentősen növeli ételeink esztétikai értékét díszítő hatásával. Gyógyászati alkalmazása: Ásványisó-tartalma magas, kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma. Béta-karotin, B1-, B2-, Niazin, B6-,C-, valamint Na-, K-, P-tartalma jelentős.

Madársaláta
A madársaláta egész Európában elterjedt, vadon él.

Mint vadnövény eljutott a Kanári-szigetekig, Madeiráig és az Azovi-tengerig. Kis-Ázsiában és a Kaukázusban szintén megtalálható. A mezei salátáról az első feljegyzések a XVI. századból származnak. Európa sok országában ismerik és sokan fogyasztják. Hazánkban vadon is él, ennek ellenére egyelőre nem túl ismert. Energiatartalom: 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. A madársaláta igen gazdag B1- és C-vitaminban, az ásványi anyagok közül nagy mértékben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és cinket. Remek rostforrás, így jótékonyan hat az emésztésre is.

Római saláta

Külső levelei haragoszöldek, befelé világosodnak. Minel sötétebb a szín, annal erősebb a jellegzetes, kissé kesernyés íz. A tövének a 2-3 cm-ét le kell vágni, mert keserű, ugyanígy a sötétzöld levelek hegyét. A levelekben egy vastag ér fut végig, ez csak a legkülső leveleknél szálas egy kicsit, egyébként csak fokozza az élvezeti értékét. A zöld levelek tövénél, elvágáskor kevés tejszerű váladékot tapasztalhatunk, ez a növény sajátossága, nem hiba vagy fonnyadás. A római salátát általában önmagában fogyasztják, például a klasszikus só-ecet-olaj ízesítéssel, vagy caesar szósszal és tálalással ez adja a caesar salátát, ami a legelterjedtebb salátaféleség a világon (nevét nem Julius Caesarról, hanem egy Caesar nevű mulatóhelytulajdonosról kapta, aki a játékteremben ingyen salátát szolgált fel). Hűtőben a római saláta is eláll akár két hétig is, legfeljebb kicsit le kell csipegetni az elszíneződőtt részeket és jól záródó nylonzacskóba tenni. A római saláta a legzamatosabb fejes saláta, önálló íze van, amit csak megfelelően hangsúlyozni kell egy jó salátaöntettel.

Rukkola
A mediterrán térségből ered, de már nálunk is megtalálható.

Ha magjai elszóródnak akár vadon is kinőhet! A rukkola az olasz konyha ugyanolyan elmaradhatatlan fűszere, mint a bazsalikom. A tormával és mustárral rokonságban lévő növény. Aromája a dióra emlékeztet, ezért a rukkolát lehet nagyon szeretni vagy nagyon nem szeretni. Nyers fogyasztása nagyon ajánlatos, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz c- és b-vitamint. Friss levele salátának kiváló, feldobja a megszokott ízeket! Magját fűszerként hasznosítják. Levelét frissen tépkedjük az ételekbe, használhatjuk salátákba, levesekbe, tésztákhoz, húsételekhez, burgonyás- és tojásos ételekhez.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás