16 jún Saksuka
Nehéz elrontani, mindig jól sikerül (merthogy ez egy keverék)
Hozzávalók:
4-6 közepes paradicsom
3-4 tojás
fokhagyma
vöröshagyma
olívaolaj
ízlés szerint zöldségek: paprika, cukkini vagy akár gomba
sűrített paradicsom
méz
balzsamecet
A paradicsomok végét kereszt alakban bevágjuk, forró vízbe tesszük, majd körülbelül fél-egy perc múlva jeges vízbe helyezzük, így könnyen hámozhatóvá válnak. A héj lehúzását követően a csupasszá, meztelenné vált paradicsomokat felkockázzuk.
Egy serpenyőben felkockázott hagymát dinsztelünk olajon (ízlés szerint paprikát, cukkinit vagy gombát is párolhatunk hozzá). Finomra vágott fokhagymát adunk hozzá, és ízlés szerint fűszereket.
Ezt követően hozzáadjuk a paradicsomkockákat (ha nagyon szeretnénk, sűrített paradicsomot is adagolhatunk a keverékhez, minthogy a shakshuka arabul pont keveréket jelent), mézet, balzsamecetet is használhatunk,. majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, a tetejére vájatokat készítünk, ezekbe ütjük bele a tojásokat, és már csak addig kell főzni, amíg a fehérje megszilárdul, a sárgája folyós is maradhat.
Friss kenyérrel tálaljuk.