06 nov Ropogós bőrű lazac zöldborsókrémmel
Hal és zöldségek találkozása – mi lehet ennél egészségesebb.
Hozzávalók:
2 szelet bőrös lazacfilé
500 g fagyasztott zöldborsó
1 evőkanál sós vaj
100 ml zöldségalaplé
1 hosszúkás salottahagyma, vékonyra metszve
fél citrom leve, plusz cikkek a tálaláshoz
kevés olívaolaj
50 g feta sajt, morzsolva (elhagyható)
csipetnyi szumák
csipet szárított chilipehely
maréknyi levélzöldség: mikrozöldek, borsócsíra, vízitorma vagy rukkola
Elkészítés módja:
Először egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, majd a finomra vágott salottát pár percig pirítjuk, amíg üvegesen lágy nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a borsót és az alaplevet, és hagyjuk gyöngyözve főni, amíg a szemek élénkzölddé válnak, puhák lesznek, és a lé nagy része elpárolog. Botmixerrel krémes pürét készítünk belőle, amit sóval, borssal és citromlével ízesítünk. Ha lazább állagot szeretnénk, egy kevés vízzel felengedjük.
A lazacot mindkét oldalán megsózzuk, majd vékonyan bekenjük olívaolajjal. Egy tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, és a halat bőrös felével lefelé tesszük bele. Néhány perc alatt ropogósra sül a bőr, ekkor megfordítjuk, és még pár percig sütjük, amíg a hús éppen átsül, de szaftos marad.
A borsókrémet két mélyebb tányérba kanalazzuk, ráhelyezzük a lazacot bőrrel felfelé, majd megszórjuk fetamorzsával, szumákkal és chilivel. A tetejére friss zöldeket szórunk, végül egy leheletnyi olívaolajjal megcsorgatjuk. A citromcikkekkel kínálva igazi üde, mediterrán hangulat varázsolható az asztalra.