Rókagomba

Jellegzetes íze van és nagyon sokoldalúan felhasználási módja miatt a legértékesebb gombánk.

A vadon termő sárga rókagomba szabálytalan tölcsér alakú, felső része kalapszerűen kiszélesedik, kb. 3-10 cm széles, fodros szélű. A szár és a kalap nem különül egy egymástól. A sűrűbb, sötétebb bükkösökben és tölgyesekben, mohás, nyirkos hegyoldalakon keressük.

Színe olyan, mint a tojássárgája vagy annál kicsit világosabb, a bükkösökben termő rókagombák pedig sárgásfehérek.

Nyersen fűszeres, csípős íze van, amely főzés után eltűnik. Illata kajszibarackra, paprikára emlékeztet.

Elsősorban nyári és kora őszi gombafajta, nagyobb részben a meleg, esős nyár eleji hónapokban terem.

Jellegzetes íze van és nagyon sokoldalúan felhasználási módja miatt a legértékesebb gombánk. Sokszor a szarvasgomba helyettesítésére is használják. A friss rókagomba 85-95%-a víz. Nagyobb mennyiségű lecitint tartalmaz, illetve provitaminok (karotin) is találhatóak benne. Készíthetünk belőle salátát, pástétomot, levest, szószt, rizottót is.

 

 

 

 

  • gomba


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás