30 aug Ribiszke
Az ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag ribiszkét elsősorban földolgozott formában fogyasztják, mivel gyümölcse éretten is erősen fanyar.
C-vitamin tartalma 30-50-szerese az almáénak, és 4-8-szorosa a citroménak! Földolgozott formában jól illeszkedik sokféle élelmiszerhez.
Termesztése a 80-as évektől kezdve sokat fejlődött a gépi betakarításnak köszönhetően. Az egész országban sikerrel termeszthető, öntözéssel kiegyenlítetten terem és jó bogyóméretet produkál.
Tápérték 100 g fogyasztható ribiszkében
PirosFeketeFehérje1,1 g1,0 gZsír0,2 g0,2 gSzénhidrát10 g14 g
Vitaminok
E, B1, B2, B6, CE, B1, B2, B6, C
Ásványi anyag
630 mg800 mgEnergia (Joule/ kalória)188/45264/63
Feketeribiszke fajták
- Altajszkaja deszertnaja
- Fertődi 1
- Hidasi bőtermő
- Neoszüpajuscsajaszja
- Silvergieter F–59
- Wellington xxx
- Brödtorp
- Ben More
- Junnat
- Ben Sarek
- Ónix
- Titania
Pirosribiszke-fajták
- Fertődi hosszú fürtű
- Jonkheer van Tets
- Rondom
- Red Lake
- Heinemanns Rote Spatlese
Fehérribiszke-fajták
Inkább csak a házikertekben láthattunk, Hollandi fehér és Versailles-i fehér fajtákat, de ismert még Blanka, Viktória, Primus és Meridián fajták is.