27 okt Répatortás keksz
Apró falatok répával és fehér csokival.
Hozzávalók (60 darab):
320 g liszt
2 db tojás
70 g fehér csokoládé (apró kockákra vágva)
1 nagyobb répa, finomra reszelve
300 g barna cukor
110 g lágy vaj
1 marék durvára aprított dió
2 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1.5 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet só
Elkészítés módja:
Ha hirtelen vendégek toppannak be, vagy egyszerűen csak ránk tör a nassolhatnék, pillanatok alatt elkészíthetjük ezt a finomságot. Először a vajat és a cukrot dolgozzuk össze, hogy krémes alapot kapjunk, majd sorban beleütjük a tojásokat, és hozzáreszeljük a répát, ami frissességet és szaftosságot ad a tésztának. Ezután jönnek a fűszerek: a gyömbér, a szegfűszeg és a fahéj. A dió roppanósságot, a fehér csoki pedig édes meglepetést csempész a falatokba.
Amikor minden hozzávalót a liszttel, sütőporral és egy csipet sóval együtt alaposan összekeverünk, már csak annyi dolgunk marad, hogy kanállal vagy fagyiskanállal kis halmokat adagoljunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ügyeljünk rá, hogy a kekszek között maradjon hely, mert sütés közben szépen szétterülnek. 175°C-ra előmelegített sütőben 12–14 perc alatt aranybarnára pirulnak, és készen is vagyunk.