07 okt Répatorta sok fehérjével
Édes desszert, ami egyszerre fitt és meglepően különleges.
Hozzávalók (1 torta, kb. 8 szelet):
A tésztához
125 g finomra reszelt répa (kifacsarva)
35 g vaníliás fehérjepor
60 ml répalé (a kifacsart répából)
90 g zabpehelyliszt
130 g joghurt
25 g olvasztott kókuszolaj
35 g zabpehely
60 ml tej
2 teáskanál folyékony édesítőszer
1 teáskanál sütőpor
¾ teáskanál szódabikarbóna
A krémhez
300 g light mascarpone
¼ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál folyékony édesítőszer
1 csipet só
Elkészítés módja:
A torta elkészítéséhez először a tésztát állítjuk össze: egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, vagyis a zabpehelylisztet, a fehérjeport, a zabpelyhet, a sütőport és a szódabikarbónát. Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat: a joghurtot, a tejet, a kókuszolajat, az édesítőt, valamint a reszelt répát és a belőle kinyert levet. Alaposan átforgatjuk, hogy egységes, sűrű masszát kapjunk, majd egy 18 cm-es tortaformába öntjük, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral. A sütőt 175 fokra melegítjük, és körülbelül 40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Amikor megsült, hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd óvatosan kiemeljük a formából.
A krémhez a mascarponét a fűszerekkel – gyömbérrel és fahéjjal – robotgéppel krémesre keverjük. Ezután hozzáadjuk az édesítőt és egy csipet sót, majd tovább habosítjuk, amíg könnyű, lágy állagot kapunk. A kész krémet habzsákba töltjük, és a hűtőben pihentetjük, amíg a torta teljesen kihűl.
Végül a tortát a fűszeres mascarponekrémmel díszítjük, majd szépen felszeleteljük. Így kapunk egy olyan desszertet, ami egyszerre egészségtudatos és ínycsiklandó – a répa itt nem köret, hanem a sütemény lelke.