Rebarbarás chutney eperrel és gyömbérrel

Savanykásan friss, fűszeresen pikáns – igazi nyári élmény.

Hozzávalók:

20 dkg eper (szamóca), negyedekre vágva

5 közepes méretű rebarbaraszár, megtisztítva, darabolva

3 evőkanál barnacukor

2 evőkanál almaecet

fél lime leve

1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma, összezúzva

2 teáskanál reszelt friss gyömbér

1 kis piros chilipaprika, kimagozva, felaprítva

6–7 zöld kardamom magja, mozsárban összetörve

4–5 szegfűszeg, porrá őrölve

csipet só

frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés módja:

Egy nagy serpenyőben először az olajat hevítjük közepes lángon, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, és rövid ideig pirítjuk, hogy üveges legyen. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a chilit, és még egy percig kavargatva sütjük, hogy az illatok szépen kibontakozzanak. Ekkor kerül bele a kardamom, a szegfűszeg és egy csipet só, amit gyorsan átforgatunk, hogy a fűszerek átadják aromájukat.

Most jön a lime leve és az almaecet: felöntjük vele a serpenyőt, és hagyjuk, hogy felforrjon. Belekeverjük a barnacukrot, és addig kavargatjuk, amíg teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt rebarbarát, majd lejjebb vesszük a lángot, és fedő nélkül főzzük, amíg a szárak szétfőnek és krémes állagot adnak – ha darabosabban szeretnénk, elég 3–4 perc. Végül beleforgatjuk az epret, és még két percig hagyjuk, hogy épp csak megpuhuljon.

A végén sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A kész chutney-t tiszta, steril üvegekbe kanalazzuk. Ha sűrűbbre vágyunk, tovább főzzük fedő nélkül, hogy a felesleges folyadék elpárologjon; ha túl sűrű, egy kevés lime-lével lazíthatjuk. Hűtőben egy hétig biztosan eláll, steril üvegben pedig hónapokig megőrzi frissességét.

Sajtos pirítós mellé, grillezett húsokhoz vagy akár egyszerűen egy szelet kenyérrel is mennyei.



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás