24 szept Rebarbarás chutney eperrel és gyömbérrel
Savanykásan friss, fűszeresen pikáns – igazi nyári élmény.
Hozzávalók:
20 dkg eper (szamóca), negyedekre vágva
5 közepes méretű rebarbaraszár, megtisztítva, darabolva
3 evőkanál barnacukor
2 evőkanál almaecet
fél lime leve
1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 kis piros chilipaprika, kimagozva, felaprítva
6–7 zöld kardamom magja, mozsárban összetörve
4–5 szegfűszeg, porrá őrölve
csipet só
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés módja:
Egy nagy serpenyőben először az olajat hevítjük közepes lángon, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, és rövid ideig pirítjuk, hogy üveges legyen. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a chilit, és még egy percig kavargatva sütjük, hogy az illatok szépen kibontakozzanak. Ekkor kerül bele a kardamom, a szegfűszeg és egy csipet só, amit gyorsan átforgatunk, hogy a fűszerek átadják aromájukat.
Most jön a lime leve és az almaecet: felöntjük vele a serpenyőt, és hagyjuk, hogy felforrjon. Belekeverjük a barnacukrot, és addig kavargatjuk, amíg teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt rebarbarát, majd lejjebb vesszük a lángot, és fedő nélkül főzzük, amíg a szárak szétfőnek és krémes állagot adnak – ha darabosabban szeretnénk, elég 3–4 perc. Végül beleforgatjuk az epret, és még két percig hagyjuk, hogy épp csak megpuhuljon.
A végén sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni. A kész chutney-t tiszta, steril üvegekbe kanalazzuk. Ha sűrűbbre vágyunk, tovább főzzük fedő nélkül, hogy a felesleges folyadék elpárologjon; ha túl sűrű, egy kevés lime-lével lazíthatjuk. Hűtőben egy hétig biztosan eláll, steril üvegben pedig hónapokig megőrzi frissességét.
Sajtos pirítós mellé, grillezett húsokhoz vagy akár egyszerűen egy szelet kenyérrel is mennyei.