14 nov Pörkölt káposzta szalonnás croutonnal
Igazi téli étel – olcsó és finom.
Hozzávalók
1 fej káposzta, 4-6 szeletre vágva
olívaolaj a locsoláshoz
65 g szalonna
crouton
Az öntethez:
6 evőkanál 5%-os zsírtartalmú görög joghurt
3 evőkanál olívaolaj
½ citrom
3 szardella, (vagy legfeljebb 4), apróra vágva
1 kis gerezd fokhagyma
25 g parmezán, finomra reszelve
Elkészítés
A sütőt 180-200°C-ra melegítjük, és egy serpenyőt felforrósítunk. A káposztaszeleteket megcsepegtetjük egy kevés olajjal, és mindenhol átdörzsöljük, sóval fűszerezzük. Minden vágott oldalát 3-4 percig sütjük, majd átrakjuk egy tepsibe. Süssük 15-20 percig, amíg megpuhul.
Vegyük kissé lejjebb a hőfokot, hagyjuk a serpenyőt kissé kihűlni, majd 6-8 percig süssük a szalonnát amíg aranyszínű és ropogós lesz. Hozzáadjuk a krutont, és 5-6 percig sütjük, rendszeresen megforgatva, amíg a kenyér is megpirul és aranyszínű lesz. Ha szükséges, csepegtessünk rá egy csepp olajat, majd csepegtessük le konyhai törlőpapíron.
Az öntet összes hozzávalóját egy kis tálban összekeverjük némi fűszerezéssel. Adjunk hozzá némi vizet, ha hígítani kell, attól függően, hogy mennyire sűrű a joghurt. Tegyük a sólt kápoasztaszeleteket egy tálra, és csorgassuk rá gazdagon az öntetet. Tegyük a tetejére a szalonnát és a krutont, és szórjunk rá egy kis fekete borsot.