11 nov Pestós-mandulás sült répa
Különleges, vagány ízkombináció vidám beszélgetésekhez.
Hozzávalók
1/2 bögre nyers mandula
1,5 kg sárgarépa, meghámozva, hosszában negyedelve, 5-7 cm-es darabokra vágva
2 evőkanál olívaolaj
2 1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál fekete bors
friss menta
friss petrezselyem
1 citrom
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra. A mandulát folyamatosan kevergetve pirítsuk meg egy serpenyőben (kb. 7 perc), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A sárgarépát tegyük tepsibe 1 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanálnyi sóval és ¼ teáskanál borssal, majd forgassuk össze. Egyszer-kétszer megkeverve süssük, amíg a sárgarépa megpuhul és a szélei megbarnulnak (kb. 15 perc).
Közben tegyük a pirított mandulát egy turmixba, és addig pépesítsük, amíg durva szemű nem lesz. Adjuk hozzá a mentát és a petrezselymet, csepegtessünk bele ½ csésze olívaolajat, és dolgozzuk össze, amíg viszonylag sima lesz. Reszeljük rá a citromhéjat, majd ismét turmixoljuk meg. Végül ízesítsük ½ teáskanál sóval és néhány szem borssal.
A sárgarépát tegyük át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a pestót, és forgassuk össze. Facsarjunk rá citromlevet, forgassuk össze, majd tálaljuk.