23 júl Népszerű nyári eledeleink: a csemegekukorica
A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica. A főtt kukoricaszemeket felhasználhatjuk salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük. A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb.
5 tény a kukoricáról:
- A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést
- B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre
- E-vitaminja erősíti a keringési rendszert
- Magnéziumtartalmának köszönhetően jót tesz a szívnek
- Vastartalma révén jótékony hatással bír a vérképzésre
Érdekesség:
A kukorica gyógynövény is. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt. A szárított kukoricaszemekből készült dara is sokoldalúan felhasználható. Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma újra terítékre kerül. A reggeli cornflakes, a kukorica-csipsz, a sós és édes pattogatott kukorica is kiváló csemegék. A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló. A kukoricát a lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Készítette: Bálint Anna, dietetikus