28 okt Mindent a gesztenyéről
- Fontos megjegyezni, hogy a gesztenye bármely gyümölcsnél gazdagabb E-vitaminba, ezáltal sejtvédő hatása igencsak kiemelkedő.
- B1, B2, B6 és C-vitaminban gazdag.
- Magas ásványianyag révén bővelkedik továbbá káliumban, kálciumban, foszforban, rézben, vasban és magnéziumban is.
- A gesztenye zsiradéktartalma elenyésző, továbbá fontos kiemelni, hogy koleszterint egyáltalán nem tartalmaz.
- Magas nyers rosttartalma révén csökkentik az éhségérzetet és elősegítik a jó bélműködést.
Érdekesség: A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést. A nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. Termése is gyógyító hatású, az eszcin (szaponinkeverék) jótékony hatása révén.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus