15 szept Minden nap egy alma az orvost távol tartja
Az alma a magyar szívnek talán a legkedvesebb gyümölcs, hiszen ezt termesztjük a legnagyobb arányban, ráadásul a számtalan almafajta között mindenki megtalálhatja a kedvencét a roppanóstól a kásás belűig, az édestől a savanyúig.
6 fontos tény az almáról:
- Kitűnő vitamin, ásványi anyag-és antioxidáns tartalmú gyümölcs.
- Egy közepes méretű alma körülbelül 4 gramm oldható rostot tartalmaz.
- Az almában található pektin táplálja a bélflórát.
- Oldható rost és pektintartalma révén csökkenti a “rossz” LDL koleszterinszintet, így nagymértékben lecsökkenti a leggyakoribb halálozási okok között jegyzett szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Savtartalma révén segíti az emésztést.
- Az almának viszonylag magas a fruktóztartalma (100g-ban 6,9 g), de közel nem a legmagasabb fruktóztartalmú gyümölcs. A lassúbb felszívódás érdekében érdemes valamilyen minőségi zsír, vagy lassú felszívódású ch forrással kombinálni. Pl.: 3 db korpovit keksz, vagy 4-5 szem mandula.
Érdekesség:
Magyarországon leggyakoribb almafajták: Jonatán, Jonagold, Starking, Golden, Idared, Gala, Granny Smith. Általánosságban elmondható, hogy az év minden szakaszában kapható valamely fajta, de mivel Magyarországon szezonja júliustól novemberig tart, ekkor a legzamatosabbak.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus