30 dec Minden, ami gomba. Gomba mindenkinek!
A termesztett gombafélék táplálkozási szempontból hasznos és értékes élelmiszerek; a hazai piacokon és élelmiszerboltokban folyamatosan frissen kaphatók. A Faylen Gomba Kft. „Mushroom Republic” 2020-ban elindított „Minden, ami gomba…” projektje a termesztett gombafélék fogyasztásának népszerűsítését tűzte ki célul.
A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős. A gomba a természet ajándéka és az Istenek eledele – így énekelték meg az „erdő húsát”, a vadon termő gombákat az ókori költők. A görögök és a rómaiak is felfedezték tápértékét, Kelet-Ázsiában pedig már kétezer éve termesztenek is bizonyos gombafajtákat. A gombák jelentősége a táplálkozásunkban egyre növekszik, mert tápláló, de nem hizlaló, nagy a telítőértéke, koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.
Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a zöldségek vagy a fűszerek közé sorolják őket. A gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, ezért húspótló ételeket készíthetünk belőle. A vegetáriánus étrendben fontos szerepet töltenek be, mert a növények közül az egyetlenek, amelyek olyan teljes értékű fehérjét tartalmaznak, amelyek az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen aminosavakból állnak. A gomba zsír- és szénhidrátszegény, emellett abszolút koleszterinmentes. A fehérjéken kívül ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, valamint antibiotikus anyagokat is tartalmaznak. Nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, vasat, foszfort, szelént, D-vitamint, amely elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges életéhez, továbbá magas a B és C-vitamin-tartalmuk is. Ezekkel a tulajdonságokkal beleillenek az egészséges táplálkozásba és kiválóak a cukorbetegek, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel küszködő emberek táplálásában.
A gomba az egyik legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer, mivel fogyaszthatjuk nyersen, szárítva, sütve, párolva, roston, vagy rántva. A gomba gyakorlatilag valamennyi zöldségfélével párosítható és csaknem minden húsféléhez illik.
A Faylen Gomba Kft. gombatermesztéssel foglalkozik. Emberi léptékben gondolkoznak – számukra minden partnerük, legyen szó egyéni megrendelőktől az éttermeken át a nagy áruházláncokig, ugyanannyira fontos. Nemcsak a gombavásárlók, de a gombatermesztők is fontosak számukra. Termelői csoport formájában működnek arra törekedve, hogy a gombatermesztők korrekt, összetartó közösségét építsék, és ezáltal is biztosítsák a magyar gombatermesztés folyamatos szakmai fejlődését és növekedését.
A Faylen Gomba Kft. a „Mushroom Republic” márkanevet 2020-ban vezette be a piacra a termesztett gombafélék népszerűsítésére. Annak érdekében, hogy a márkanevet minél többen megismerhessék és az online térben meg is rendelhessék, új weboldalt hoztak létre, amely egyben webáruházat is tartalmaz.
A https://mushroomrepublic.com/ nyitó oldala
A 2020-as év kihívásaihoz igazodva fontos volt számukra, hogy termékeik az online térben is elérhetőek legyenek, ezért weboldalukba webshop funkció is beépítésre került.
A https://mushroomrepublic.com/ webshopjának nyitó oldala
A gomba és a gombás ételek népszerűsítése érdekében 3 recept videót készítettek, amelyekben Bicsár Attila séf gombás ételek receptjeit mutatja be:
- Gombás taco avokádókrémmel https://www.youtube.com/watch?v=uSVDmHt921w&t=11s/
- Laskagomba Stroganoff módra https://www.youtube.com/watch?v=8ALcmozspOo/
- Gomba tempura fűszeres majonézzel https://www.youtube.com/watch?v=bbi6jsZUS0E/
A gombák táplálkozásban betöltött szerepéről szóló sok hasznos információ mellett a gombás ételekről készített videók a frissen létrehozott social csatornáikon is elérhetőek:
Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/mushroomrepublichu
Instagram oldaluk: https://www.instagram.com/republicmushroom
Reméljük, hogy fejlesztéssel sikerül felhívni a figyelmet a gombafogyasztás előnyeire.
Éljünk azzal a lehetőséggel, hogy konyhánk választékát hazai gombával gazdagítsuk,
mert gombából is a hazai az igazi!