27 máj Miért árulnak ízetlen paradicsomot?
A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.
A hipermarketekben árult „egyen paradicsomok” vásárlását sokszor csalódás követi, mert a vásárolt paradicsom teljesen ízetlennek bizonyul. Általában a nap hiányát hozzuk fel első számú okként, hiszen melegházban termesztették a paradicsomot. A Nature Genetics című tudományos folyóirat oldalain közzétett kutatási eredményekben a tudósok rámutattak arra, hogy a napfény hiányán túl több tényező is befolyásolja a paradicsom ízét.
A közzétett eredmények különböző kutató központok együttes munkájának eredménye. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék a paradicsom genomját, vagyis meghatározzák e növényi faj teljes génkészletét. Megvizsgálták a nagyüzemileg termesztett paradicsomot, majd összehasonlították azon paradicsomfajták génkészletével, amelyek még mindig vadon teremnek a világ egyes részein. A paradicsomokat összehasonlítva megállapították, hogy azokból a fajtákból, amelyek az üzletekbe kerülnek, több ezer, pontosan 4873 gén hiányzik, amelyek viszont megtalálhatók a vadon termő fajtákban. Kiderült, hogy ezek a gének a nemesítés során vesztek el, annak a végtelen versenynek az áldozatai lettek, amelynek az a célja, hogy minél gyorsabban, nagy méretű és mennyiségű paradicsomot termeljenek. Pont azok a gének vesztek el, amelyektől ízletes, zamatos lesz a paradicsom. A kutatók egyik legfontosabb felfedezése a TomLoxC nevű gén, szerintük ez felelős a paradicsom jó ízéért.
A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.