11 jún „Meztelen” cherry paradicsom saláta
Piros, gömbölyded ízbomba – apró étvágygerjesztő fogás
Hozzávalók:
4 személyre 12 érett (de még éppen nem túlérett) cherry paradicsom
fehérborecet
extra szűz olívaolaj
durva tengeri só
kakukkfű
bazsalikom és/vagy menta
chilipor vagy cayenne bors
menta
A paradicsomok végét kereszt alakban bevágjuk, forró vízbe tesszük, majd körülbelül fél-egy perc múlva jeges vízbe helyezzük, így könnyen hámozhatóvá válnak. A csupasszá, meztelenné vált paradicsomokat félretesszük, és egy mélytányárba menta, fehérborecet, olívaolaj, chilipor összekeverésével elkészítjük a „fürdőt”. Ebbe tesszük bele a csupasz paradicsomokat, majd megkeverjük, összerázzuk, végül fóliával letakarva legalább fél órára a hűtőbe tesszük (félidőben megrázzuk-megkeverjük). A paradicsomokat hármasával adagolva pici üvegtálakban tálaljuk, a tetejükre tengeri sót, morzsolt bazsalikomot, némi olívaolajat adagolhatunk.
A recept kiötlője szerint a hármas adagolás rendkívül fontos: amikor a vendég az elsőt kiskanállal a szájába teszi, megdöbben. A másodiknál meg akar győződni arról, hogy valóban azt érzi-e majd, amit elsőre. A harmadiknál pedig már tudja, hogy mire számíthat, állítólag ez a legjobb (már ha mindent jól csináltunk, és nem lőttünk nagyon mellé valahol, mondjuk a chilipornál).