22 szept Mexikói chilis-hagymás mártogatós szósz
Tüzes, krémes és üdítő – fiesta a tányéron.
Hozzávalók:
1 lime leve és reszelt héja
1 kisebb vöröshagyma, finomra aprítva
1–2 jalapeño paprika, kimagozva, felkockázva
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál chilipor
150 g reszelt parmezán
200 g natúr joghurt (növényi vagy tejtermékes)
2 csésze morzsolt csemegekukorica
Elkészítés módja:
Először egy nagy serpenyőt hevítünk közepes-magas lángon, majd rádobjuk a kukoricaszemeket, és pár percig pirítjuk, amíg szépen megkapják a peremükön azt a jellegzetes, enyhén füstös barnás színt. Ha szükséges, egy kevés vízzel meglocsolhatjuk, de a kukorica magától is enged annyi nedvességet, hogy ne ragadjon le. Amikor elkészült, félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Közben egy közepes tálban összekeverjük az apróra vágott hagymát, a jalapeñót, a joghurtot, a lime levét és héját, majd hozzáadjuk a fokhagymaport, a chiliport és egy csipet sót. Ezután beleforgatjuk a pirított kukoricát, végül a reszelt parmezánt, és alaposan összekeverjük, hogy minden íz szépen összeérjen. A kész mártogatóst tálalhatjuk szobahőmérsékleten, langyosan vagy akár behűtve is – attól függően, milyen hangulatot szeretnénk. Remekül illik tortilla chipshez, friss zöldségekhez, de akár önmagában, kanállal is élvezhető. Sőt, grillezett tofu vagy hús mellé is kiváló kísérő.