21 okt Mentás borsóleves
Üde, krémes és zöld – a tavasz íze egy tányérban.
Hozzávalók:
700 g fagyasztott zöldborsó
750 ml zöldségalaplé
6 szál újhagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma (egy szeletelve, egy félbevágva)
egy kisebb csokor friss menta, leveleire szedve
100 ml főzőtejszín + egy kevés a tálaláshoz
150 g ricotta
1 citrom héja és leve
4–8 szelet ciabatta
egy marék zsenge borsóhajtás
2 evőkanál extra szűz olívaolaj + egy kevés a végére
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés módja:
Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd rádobjuk az újhagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Pár percig pirítjuk, amíg illatos lesz, ekkor felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a borsót. Gyöngyözve főzzük 5–8 percig, amíg élénkzöld és puha nem lesz. A menta nagy részét ekkor beleforgatjuk, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, és újra átkeverjük, hogy selymes állagot kapjunk. Ha teljesen sima levest szeretnénk, át is szűrhetjük, ha pedig hígabbra vágyunk, egy kevés alaplével lazíthatjuk.
Közben a ciabatta szeleteket megpirítjuk, majd a félbevágott fokhagymával bedörzsöljük. A ricottát egy tálban habosra keverjük a citrom héjával, egy kevés levével és ízlés szerinti fűszerezéssel, majd a pirítósokra kanalazzuk.
A levest tálakba osztjuk, meglocsoljuk egy kevés tejszínnel és olívaolajjal, végül borsóhajtásokkal díszítjük. A fokhagymás-ricottás crostini mellé kínálva igazi könnyed, frissítő fogás, amely egyszerre krémes és üde.