11 szept Meggyes-kókuszos pávaszem
Posted at 14:05h
in Receptek
Pápaszem, pávaszem, macskaszem, mindenki máshogy ismeri, a töltelék is variálható, a lényeg viszont változatlan. Isteni finom! 🙂
Próbáljátok ki ezt a meggyes-kókuszos verziót, régi házi recept alapján!
Hozzávalók / 8 adag
Tésztához:
- 0.5 dl tej
- 1 ek cukor
- 10 g friss élesztő
- 200 g finomliszt
- 75 g vaj
- 3 db tojássárgája (1 a kenéshez)
Töltelékhez:
- 250 g meggy
- 2 db tojásfehérje
- 75 g porcukor
- 50 g kókuszreszelék
- 150 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
Tészta:
- Egy pohárba töltjük a langyos tejet, a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Elkeverjük, majd 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy tálba szórjuk a lisztet és a vajat, majd elmorzsoljuk. A lisztes keverék közepére öntjük az élesztős tejet és 2 db tojássárgáját, majd tésztát gyúrunk.
- Letakarva legalább 30 percig pihentetjük. Jöhet a töltelék elkészítése.
Töltelék:
- A meggyet egy szívószál segítségével kimagozzuk, majd félretesszük.
- Egy tálba öntjük a tojásfehérjéket, majd a porcukorral és a kókuszreszelékkel kemény habbá verjük.
- Visszatérünk a tésztához.
Összeállítás
- A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd hosszanti irányban mindkét szélére felsorakoztatjuk a meggyeket. Óvatosan feltekerjük, majd a közepét megkenjük baracklekvárral.
- A baracklekváros részlegre lapátoljuk a kókuszos keveréket, a tészta széleit megkenjük egy felvert tojássárgájával, majd 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.
- 10 percet pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés