19 dec Meggyes-kókuszos lamington
Puha piskóta gyümölcsös belsővel, hófehér kókuszruhával.
Hozzávalók:
250 g finom szemcséjű cukor
200 g magozott meggy
100 g kókuszreszelék
250 g búzaliszt
50 g kukoricakeményítő
2 teáskanál sütőpor
150 g görög joghurt
50 ml olívaolaj
100 g sótlan vaj + kevés a forma kikenéséhez
2 teáskanál vaníliaaroma
3 közepes tojás és még 1 tojássárgája
1 üveg meggylekvár
Elkészítés módja:
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra (légkeverésnél 150°C). Egy 20 cm-es, mélyebb négyzet alakú tepsit kivajazunk, az alját sütőpapírral kibéleljük. Kilenc szép meggyet félreteszünk díszítésnek, a többit kimagozzuk, apróra vágjuk, majd szűrőbe tesszük, hogy a felesleges lé kicsöpögjön.
A lisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport egy csipet sóval átszitáljuk, és ebből két evőkanálnyit külön rakunk. Egy nagy tálban simára keverjük a vajat, a joghurtot, az olajat, a cukrot és a vaníliát. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a plusz sárgáját, minden alkalommal alaposan felverve. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd a feldarabolt meggyet a félretett lisztbe forgatjuk, és óvatosan a tésztába dolgozzuk.
A masszát a formába simítjuk, és 50–55 percig sütjük, amíg a beleszúrt tű vagy villa tisztán jön ki. A kész süteményt fóliával lefedve hagyjuk teljesen kihűlni, így nem szárad ki. Ezután kifordítjuk egy tálcára, és fél órára fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Az éleket kiegyenesítjük, majd kilenc egyforma kockára vágjuk.
A meggylekvárt felmelegítjük, majd szitán átpasszírozzuk, hogy sima bevonót kapjunk. A kókuszreszeléket tányérra szórjuk. A kockákat először a lekvárba mártjuk úgy, hogy minden oldalukat befedje (az alját nem szükséges), majd a kókuszba forgatjuk. A tetejükre egy-egy félretett meggy kerül. Egy órát hagyjuk állni, hogy a bevonat megszilárduljon és a sütemény kiengedjen.
Az eredmény: szaftos, gyümölcsös belsejű lamington, amelyet a kókusz roppanós kabátja tesz igazán ellenállhatatlanná.