02 dec Meggyes granita
Jeges gyümölcsvarázs, egyszerre frissít és kényeztet.
Hozzávalók:
10 dkg kristálycukor (ízlés szerint több is lehet)
30 dkg magozott meggy
1–2 evőkanál meggylikőr (akár el is hagyható)
300 ml víz
Elkészítés módja:
A kimagozott meggyet egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáöntjük a vizet és a cukrot, majd lassú tűzön főzni kezdjük. Körülbelül tíz-tizenöt perc alatt a gyümölcs teljesen megpuhul, és illatos, szirupos levet ereszt. Ekkor a keveréket turmixgépben vagy botmixerrel krémesre dolgozzuk, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy igazán selymes állagot kapjunk. Ha szükséges, még egy kevés cukorral édesítjük, és ha szeretnénk, belekeverünk egy löttyintésnyi meggylikőrt, ami még karakteresebbé teszi az ízt.
Az így kapott gyümölcspürét egy nagyobb, lapos edénybe öntjük, és betesszük a fagyasztóba. Egy óra múlva villával fellazítjuk a megdermedt széleket, a közepére húzzuk, majd visszatesszük. Ezt a műveletet még kétszer-háromszor megismételjük óránként, amíg a granita teljesen jeges, kristályos formájúvá válik.
Amikor elkészült, kis poharakba kanalazzuk, és azonnal tálaljuk. A hűsítő meggyes granita nemcsak nyári napokon igazi felüdülés, hanem bármikor, amikor egy könnyed, gyümölcsös desszertre vágyunk.