26 nov Mártogatósok
Érdemes emlékezetbe vésni néhány mártogatós avagy dip receptet, hiszen sokszor előfordul az, hogy váratlanul vendég érkezik, vagy meghívunk néhány barátot egy italra vagy egy focimeccs nézésére.
Ilyen alkalmakra érdemes számítani és félretenni néhány hozzávalót – csupán egy-két zacskó chips-re és néhány hétköznapi alapanyagra van szükségünk, amelyeket a kamrában vagy fagyasztóban könnyen és sokáig tárolhatunk.
Névnapi, születésnapi, házi bulik, továbbá kerti grillezések, piknikek egyik legsikeresebb kelléke lehet néhány finom mártogatós. Ilyen alkalmakra érdemes több, különböző mártogatóst készíteni – a tunkoláshoz szükséges néhány rágcsálnivaló pl chips, tortilla chips, de akár lepény (pl naan, focaccia, pita) is megteszi.
A mártogatósok elkészítése gyors és könnyű. A legegyszerűbb mártogatós krémtúró, joghurt, tejföl vagy créme fraiche alapú – csupán adjunk hozzá néhány friss fűszernövényt, esetleg indiai vagy mexikói fűszerkeveréket, és kész is! Adhatunk hozzá apróra vágott zöldség és saláta darabokat, pl uborkát és fokhagymát. Íme néhány klasszikus recept:
- Tzatziki
- Zöldfûszeres mártogatós
- Raita
- Spenótos mártogatós
- Obatzter
Alkohol mellé nagyon jó kísérő a csípős vagy fűszeres mártogatós – íme néhány ötletes és finom recept:
- Guacamole – tortilla chips-szel, nyers paprika, répa, zellerszár darabokkal
- Bazsalikomos avokádókrém – chips-szel, crostini szeletekkel
- Salsa – tortilla vagy burgonya chips-szel
- Barbecue szósz – sült krumplival
- Chilis mártogatósok – crisppel
- Chutney – naan lepénnyel vagy papadommal
- Remulád mártás – hideg hús falatokkal, koktélrákkal
- Zöldborsós mártogatós – zöldség darabokkal, pita kenyérrel
- Grillezett paprikakrém – tortilla chips-szel, crostinivel
- Paradicsomos mártogatós – tortilla vagy egyéb chips, húsok mellé
- Csípõs paprikakrém – crostini szeletekkel, zöldséggel
Tipp: a csípős mártogatósok mellé érdemes valami joghurt alapú „semlegesítő” mártogatóst is kínálni!
Utoljára, de nem utolsó sorban, ajánlunk néhány egészséges mártogatóst. Tálaljuk teljeskiörlésű pita kenyérrel, sós rudakkal, csíkokra vágott friss zöldségekkel (pl zellerszár, paprika, répa, uborka, újhagyma stb) vagy ropogós sült zöldségekkel:
- Humusz
- Tapenade
- Guacamole
- Paprikás csicseriborsó
- Batátakrém
- Céklás mártogatós
- Pikáns lóbabkrém
- Mogyorós gombakrém
A mártogatósok szendvicstöltelékként vagy szendvicskrémként is alkalmazhatók.
Forrás: www.tutitippek.hu