01 aug Marokkói kajszis csirke
Édes gyümölcs és fűszeres hús találkozása.
Hozzávalók:
2 egész kisebb csirke
12 szem kajszi, kimagozva, félbevágva
6 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál édesköménymag
2 evőkanál szumák
1 evőkanál köménymag
2 teáskanál chilipehely
2 citrom héja és leve
4 evőkanál gránátalmaszirup
250 g natúr joghurt, 1–2 csipet sáfránnyal elkeverve
2 darab citrom, átöblítve, mag nélkül, finomra aprítva
3 evőkanál folyékony méz
1 evőkanál narancslé
4 evőkanál fehérborecet
1 kisebb csokor friss koriander
Elkészítés módja:
A csirkéket szétbontjuk, hogy egyenletesen süljenek, majd a turmixgépbe helyezzük az olívaolajat, a koriandert, a szumákot, a köményt, az édesköményt, a chilit, a fokhagymát, a citromhéjat és -levet, valamint a gránátalmaszirupot. Egy kis frissen őrölt borsot is hozzáadunk, majd krémes páccá turmixoljuk. A masszát két nagy zacskóba osztjuk, mindegyikbe kerül egy csirke, a levegőt kiszorítjuk, és alaposan összenyomkodjuk, hogy mindenhol bevonja a fűszeres keverék. A hűtőben hagyjuk pihenni legalább egy, de akár két napra is, közben néha átforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A pácolt csirkéket kivesszük a zacskóból, megsózzuk, majd oldalanként 25-30 percig sütjük, amíg ropogósra pirulnak és teljesen átsülnek. Ha elkészültek, egy tálra tesszük, lazán lefedjük fóliával, hogy pihenjenek, amíg a gyümölcsökkel foglalkozunk.
A kajszikat egy kisebb tepsibe rendezzük. Közben összekeverjük a felaprított citromot, a mézet, a narancslevet és az ecetet, egy csipet sóval és borssal ízesítjük. Az öntetet a gyümölcsökre kenjük, majd körülbelül 20 percig sütjük őket, amíg megpuhulnak és kissé karamellizálódnak.
Végül a csirkét a saját szaftjával, a mézes-citromos kajszikkal és a sáfránnyal színezett joghurttal tálaljuk.